Eesti toetab Palestiina omariiklust

  • Remi Fady Punak
,
  1. Ühisloomes
  2. Allkirjastamisel
  3. Riigikogus
  4. Järelkaja
5 päeva jäänud

Arutelu tähtaeg:

Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta.

Algatus on ühisloomefaasis. Esita oma kommentaar.

Ühisloomefaas on mõeldud algatuse tekstile kommentaaride ja ettepanekute kogumiseks — algatust veel allkirjastada ei saa. Ühisloomefaas kestab vähemalt kolm päeva, mille vältel algataja saab muuta nii teksti, tõlkeid kui ka algatuse saajat. Kui algatus allkirjastamisele saadetakse, läheb eestikeelne tekst lukku, ning muuta saab vaid tõlkeid.

Eesti järgmine samm on täielik diplomaatiline tunnustus Palestiina riigile, millele on toetust avaldanud 146 ÜRO liikmesriiki 193-st. Nende seas Ukraina, Rootsi, Norra, Poola, Hispaania, Gruusia, Iirimaa, Slovakkia, Sloveenia jt.

II maailmasõja kõige ulatuslikumad inimsusevastased kuriteod leidsid aset nendes maades, kus Natsi-Saksamaa ja Nõukogude Liit hävitasid riiklikud struktuurid. Holokaust algas aladelt, kus okupatsioonivõim vahetus mitu korda ning elanikkond jäeti pärast riikide hävitamist kodakondsuseta.

Riiklus pakkus kaitset okupatsiooni oludes, sest enne inimeste mitteinimeseks kuulutamist pidi neilt võtma seaduse kaitse ning looma üldise seadusetuse tingimused. Kodakondsusega juutide tõenäosus natsiokupatsioon üle elada oli kordi kõrgem kodakondsuseta juutide omast; kodakondsusega prantslasi oli palju raskem sunnitööle saata kui kodakondsuseta poolakaid.

President Alar Karis on tabavalt öelnud genotsiidi ennetamise toetuseks: “Meie kohustus on seista vastu katsetele õigustada inimsusevastaseid kuritegusid. Peame sõjaka türannia varakult ära tundma ja ta peatama. Et mitte kunagi ei oleks enam liiga hilja ja et me homme ärgates ei kahetseks selle pärast, mille täna tegemata jätsime. See on nii inimlikkuse kui ka vastutuse mõõdupuu.” See põhimõte kehtib kõikide rahvaste suhtes — demokraatia ei saa aktsepteerida genotsiidi.

Iisraeli valitsus on kuulutanud Gazas elavad palestiinlased inimloomadeks. Sõjaline blokaad ja illegaalne okupatsioon, mida Iisrael viljeleb Gazas ja Läänekaldal, läheb vastuollu meie enda kolonialismivastase ajalookogemuse ja euroopalike väärtustega.

Rahvusvaheline Kohus on oma vaheotsuse teinud. Iisraelile esitatud süüdistus genotsiidis on usutav. Samuti on kohus tuvastanud, et Iisrael on süüdi apartheidi kuriteos. Kohus on pannud vastutuse kõikidele riikidele ja ÜRO-le, et nad võtaksid kasutusele meetmeid Iisraeli rahvusvahelise õiguse rikkumiste peatamiseks. Selle otsuse kohaselt on kõikidel riikidel kohustus üle vaadata oma diplomaatilised, poliitilised ja majanduslikud suhted Iisraeliga ning kehtestada relvaembargo ja sanktsioonid.

Kõik riigid, kes on liitunud Genotsiidi Vältimise ja Karistamise Konventsiooniga, sealhulgas Eesti, peavad tegema kõik endast oleneva, et ennetada genotsiidi. Vastupidisel juhul võib neid riike pidada kaassüüdlasteks.

Palestiina riikluse arengu toetamine on ainuõige järgmine samm. Alles hiljuti tehti esimene samm selle suunas: Eesti avaldas toetust Palestiina täieõiguslikule liikmesusele ÜRO-s. Järgmine samm oleks täielik diplomaatiline tunnustus Palestiina riigile, mille on meie liitlastest andnud näiteks Ukraina, Rootsi, Norra, Poola, Hispaania, Gruusia, Iirimaa, Sloveenia, Slovakkia jt. See näitaks, et Eesti seisab rahvusvahelise õiguse eest igas olukorras, mitte ainult siis kui see meile mugav on.

See pole mitte ainult meie moraalne kohustus, vaid ka oluline Eesti enda julgeoleku tagamiseks. Nagu ütles president Lennart Meri ja meenutas hiljuti Kersti Kaljulaid: "Rahvusvaheline õigus on väikeriigi tuumarelv."

Hispaania peaminister Pedro Sanchez sõnas selle aasta mais: "Kui sõda on läbi ja inimesed mõistavad, mis Gazas toimus, näeme üht 21. sajandi süngemat hetke. Ma tahan, et hispaanlased oleks uhked, et nende valitsus ja riik seisid ajaloo õigel poolel — nii Ukrainas kui ka Palestiinas."

Loodan siiralt, et Eesti poliitikute sammud on sellised, mille üle Eesti riik ja kodanikud ei pea tulevikus häbi tundma.

Allikad: https://docs.google.com/document/d/1vWiGYxmmkTdu4p9m3ys0-Fu1CybdWmcbCjsZS1rWkTk

Rahvusvaheline õigus kehtib kõigile võrdselt ja Eesti peab tegema järgmised sammud:

  1. Tunnustada ametlikult Palestiina riiki, nagu on teinud 146 ÜRO liikmesriiki, sealhulgas Ukraina, Rootsi, Norra, Poola, Hispaania, Gruusia, Iirimaa, Sloveenia, Slovakkia. Lisaks eelnevale ka Vatikan ja SADR.
  2. Tunnustada ICJ kohtuotsuseid. Eesti peab tegema kõik endast oleneva, et ennetada genotsiidi. Nõuda Iisraelilt vee ja elektri juurdepääsu taastamist Gazas. Nõuda Iisraelilt ÜRO uurijate lubamist Gazasse, et uurida genotsiidi süüdistusi.
  3. Tunnustada ICC vahistamismäärust, kui see esitatakse Netanyahule, Yoav Gallantile ja Hamasi juhtidele.
  4. Survestada Iisraeli järgima rahvusvahelist õigust. Kehtestada selleks vajalikud sanktsioonid ja relvaembargo. Katkestada diplomaatilised ja majandussuhted, kui Iisrael jätkab rahvusvahelise õiguse eiramist, sealhulgas Genfi konventsioonide ja ÜRO resolutsioonide rikkumist.

Kommentaarid

    Olen lugenud läbi algatuse "Eesti toetab Palestiina omariiklust" ja avaldan toetust oma allkirjaga.
    NimiIsikukoodAllkiri