Peatame Rail Balticu ja loome uurimiskomisjoni analoogselt Lätiga

  • Avalikult Rail Balticust,
  • Priit Humal
,
  1. Ühisloomes
  2. Allkirjastamisel
  3. Riigikogus
  4. Järelkaja
437 allkirja
ALLKIRJASTA

563 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

🚫 Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta 🚫

Rail Balticu ebaõnnestumise eest on korduvalt hoiatanud kodanikualgatused, Eesti Riigikontroll ja Euroopa Kontrollikoda. Keskkonnaprobleemid, projekti rahastuse ebakindlus ja jätkuv kallinemine on saanud reaalsuseks. Nõuame projekti peatamist, analüüsi ja avalikustamist.

Kodanikuliikumise Avalikult Rail Balticust eksperdid osutasid eelmise tasuvusanalüüsi valmise järel vigasele kaubavedude saastemõjule ja ebareaalse raudteele kavandatud kaubamahule. Projekti eestvedajad eitasid vigu kuni uue tasuvusanalüüsi valmimiseni ning õigustasid projekti jätkamist eksitavate andmetega. Uues tasuvusanalüüsis on need vead parandatud. Pärast nende vigade parandamist on aga näha, et tekib pooleks sajandiks kohustus doteerida raudtee kasutust: Balti riikides kokku poole miljardi euroga aastas. Rail Balticu rajamise jätkamist ei saa õigustada projektile juba kulutatud summaga, mis moodustab vaid viis protsenti kogu ehituseks vajaminevast rahast. EL-i toetusraha tagasinõude risk on ebaselge ning kasvab koos projekti jätkumisega. Projekti ühe finantseerimisallikana nähakse nüüd suurt laenu. Läti parlamendi moodustatud Rail Balticu uurimiskomisjon küsitleb avalikult Lätis projekti eest vastutanud isikuid. Ka Eestis on vaja vaadata faktidele otsa ja teha otsused projekti osas.

Palume peatada Rail Balticu projekti arendamine Eestis. Juhul, kui sellise otsuse tegemine pole veel võimalik siis palume:

1. avalikustada kõik Rail Balticu arendamisega seotud dokumendid 2. luua Riigikogu Rail Balticu uurimiskomisjon 3. koostada õiguslik analüüs võimalike projekti peatamise võimaluste (sh võmalike EL-i toetuse tagasinõuete kohta) 4. analüüsida avalikult tulevikuks võetavate kohustuste, sealhulgas RB ehituslaenu teenindamise ja dotatsiooni, mõju 2030+ riigieelarvetele

437 allkirja

563 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

Anna sellele algatusele oma allkiri!

Allkirjastada saab vähemalt 16-aastane Eesti alaline elanik.
🚫Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta.🚫

Menetlusinfo

Kommentaarid

    Olen lugenud läbi algatuse "Peatame Rail Balticu ja loome uurimiskomisjoni analoogselt Lätiga" ja avaldan toetust oma allkirjaga.
    NimiIsikukoodAllkiri