Keelustada Eestis GMO-kultuuride kasvatamine

Roland Uuesoo,

Keelustada Eestis GMO-kultuuride kasvatamine

Üle maailma kasvab teadlikkus geneetiliselt muundatud organismide (GMO) kasutamise osas.

Vaatamata suurfirmade-poolsele suurele survele, on 19 Euroopa Liidu riiki öelnud ametliku "EI" GMO kasvatamisele oma riigi territooriumil.

GMOde kasutamise mõjude uuringud on alles lapsekingades, mistõttu sellega kaasnevad täna riskid, mida me ei oska veel piisavalt hinnata. On arvukaid uuringuid, mis seavad GMOde terviseohutuse  tõsise kahtluse alla (viide 1 ja 2).

Euroopa Liidus kehtib ettevaatuspõhimõte, mis muu hulgas tähendab, et kuni teatud "leiutiste” ohutus inimestele, loomadele ja keskkonnale ei ole absoluutse kindlusega tõestatud - ei tohi neid massiliselt kasutada. Täna pole seda GMOde puhul vastuoluliste teadusuuringute põhjal võimalik absoluutse kindlusega väita.

Oleme seisukohal, et tänased teadmised, uuringute tulemused, inimeste hoiakud GMOde suhtes ning GMOde kasutamisega kaasnevad riskid on piisav argument, et Eesti liituks enamiku EL riikide seisukohaga GMOd oma territooriumil keelustada.

Sellele soovile annab omakorda kinnitust ka Maaeluministeeriumi ametlik kirjavahetus petitsiooni algatajatega, milles ministeerium kinnitab, et Eestis puudub huvi GMOde kasvatamise vastu.

Lisaks on Eesti Vabariik toonud oma mainekujunduses jõuliselt esile Eesti kui mahemaa kuvandi, millega GMOde soosimine kuidagi kokku ei sobi.

Meie inimeste, meie laste tervise ja kogu keskkonna nimel - nõuame, et Eesti Vabariik ütleks “EI” GMOde kasvatamisele oma territooriumil.

Viited:
  1. http://www.organic-systems.org/journal/81/8106.pdf
  2. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/67/1/1/1840264/Risk-assessment-of-genetically-modified-crops-for

Loe lisaks:

Ökoriik Eesti võrgustik (mahetootjad ja valdkonna edendajad üle Eesti)
Eesti Kutseliste Mesinike Ühing
Eesti Mesinike Liit

Allkirjastada saad ID-kaardi või mobiil-ID-ga. Ennast identifitseerimata ei saa algatusele häält anda.

ID-card

Mobile ID

Kas tahad selle algatuse edasise käekäiguga kursis olla?

1. Henn Leetna

Soovin rahaliselt toetada, kui ei saa summat sisse kirjutada. Midagi jääb küll vaevalt, mitteselgelt !