Glüfosaadi kasutamine tuleb Eestis keelata

Züleyxa Izmailova,
Algatus on parlamendis. Vaata menetlust.

Riigikogu

Riigikogu maaelukomisjon

Vabariigi Valitsus

Maaeluministeerium

Allakirjutanud soovivad, et Eesti esindaja Euroopa Komisjonis hääletaks 18. mail mürkkemikaali glüfosaadi kasutusloa pikendamise vastu.

18. mail hääletavad EL liikmesriikide esindajad glüfosaadi (mida sisaldava tuntuima toote nimi on Roundup, tootja Monsanto) kasutamise üle Euroopas. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juures tegutsev Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur (International Agency for Research on Cancer, IARC) kinnitas 2015. a., et inimesele on glüfosaat tõenäoliselt kantserogeen ehk vähkitekitav ning DNAd kahjustav ühend! Järeldused tehti 11 riigi 17 sõltumatu eksperdi poolt. Nad analüüsisid põhjalikult avalikult kättesaadavaid teadustöid, mis tehtud USAs, Kanadas ja Rootsis.
Mitmed uuringud on näidanud, et Euroopa riikide kodanike organismid sisaldavad taimemürgina kasutatava glüfosaadi jääke, kohati on selliseid inimesi üle 90%. Paraku ei tehta selle kohta mingit regulaarset seiret.
Eestis on mitmesuguste mürgijääkide jälg toidus pidevalt kasvanud. Riigikontrolli 2015. aasta seire kohaselt on mürkide jääke 51% toiduainetes. Glüfosaati kasutatakse rohkem kui 750 tootes nii tavapõllumajanduses, metsanduses kui ka koduaedades, teedeäärte hooldamisel, avalikes parkides, isegi laste mänguväljakutel. Iga inimene võib sellega ka enda teadmata kokku puutuda. Eestis kasutatakse aastas ligi 290 tonni glüfosaati.
Lisaks vähiohu tekitamisele inimesel hävitab glüfosaat vee- ja mullaelustikku.

Eesti saaks olla mahetootmise eeskujuriigiks ja jätkusuutliku riigi mudeliks Euroopas.

Biotaimekaitsevahendite asjatundja dr Roma L Gwynni sõnul kasvab biopestitsiidide turg  üle 15% aastas, mis on suurem kui keemiliste  taimekaitsevahendite aastane kasv ( 3%).  Paljud biopestistiid tulevad traditsioonilisest keemiatööstustest, mis tähendab, et ka Eestil on hea võimalus oma  biopestitsiidide tööstuse rajamiseks. Biotaimekaitsevahendid on alternatiiviks sünteetiliste ja kõike hävitavate mürkide vastu.

Eestis otsustavad glüfosaadi kasutusloa pikendamise üle Riigikogu Maaelu komisjon, Maaeluministeerium ja -minister. Tänane Eesti ametnike soov on glüfosaadi kasutamine võimalikult pikaks ajaks ja piiranguteta heaks kiita.
Prantsusmaa keskkonnaminister Ségolène Royal kinnitas aga, et Prantsusmaa hääletab tulevaste põlvede nimel 18. mail vähkitekitava glüfosaadi vastu. Samuti on glüfosaadi kasutamise vastase meelsusega Rootsi, Holland, Itaalia ning enamus Euroopa Liidu riikide kodanikest.
Ka Eesti peab oma territooriumil glüfosaadi kasutamise keelustama!

Algselt taheti selle taimemürgi piiranguteta kasutust kogu Euroopa Liidus pikendada 15 aastaks. Euroopa Parlament tegi aga kompromissettepaneku, et kasutusluba pikendatakse seitsmeks aastaks ja oluliste piirangutega. See on ka kompromisside kompromissi punane joon, mida ületada ei tohi. Lõplikeks otsustajateks on aga liikmesriikide valitsuste esindajad.

Anna oma allkiri nõudmisele, et Eesti hääletaks vähkitekitava mürgi glüfosaadi kasutusloa pikendamise vastu Eestis ja kogu Euroopas!

Erakond Eestimaa Rohelised
MTÜ Noored Rohelised
Eesti Roheline Liikumine
  1. Menetlus lõpetati 24.11.2016

Menetlus lõpetati maaelukomisjoni vastukirjaga.

2. Vastus kollektiivsele pöördumisele

3. Vastus avalikule pöördumisele

4. maaelukomisjoni istungi protokoll nr 71

5. Avalik pöördumine Riigikogu Maaelukomisjoni poole (Märgukiri)

6. Riigikogu juhatus võttis pöördumise menetlusse

Pöördumine on edastatud menetlemiseks maaelukomisjonile 19.05.2016. http://www.riigikogu.ee/riigikogu/komisjonid/maaelukomisjon/

1. Märt Põder

Petitsioon kotis?

Sain petitsiooni korraldajalt lingi petitsioonile, mis peaks kutsuma üles piirama glüfosaadi nimelise keemilise ühendi kasutamist, aga kahjuks ei näe ma siin lehel ei petitsiooni ennast ega isegi mitte selle pealkirja. Ka klõpsamine "arutelu" viibal ei tee midagi. Sisse ja välja logimine ei muuda olukorda... Korraldaja kinnitab, et tekst on sisestatud ja avaldatud. Ma annan petitsioonile allkirja, aga seda pigem huvist, et mis saab, kui suurest soovist allkirjastada "petitsiooni kotis".

1. Märt Põder

Pilt on väärt rohkem kui 1000 sõna: * http://imgur.com/UnAbXaX

2. Märt Põder

Aga allkirjastada ikka ei saa, mingi kasutajakonto piirang olevat: http://imgur.com/CJy7ASp (Muide, kommentaaris ei saa kasutada reavahesid. Delfis küll saab, võtke eeskuju!)

3. Märt Põder

Logisin allkirjastamiseks välja, sain allkirja antud -- ja kui jätta kõrvale, et dialoogid olid inglise keeles ja serdi valimise aken avanes taustal mulle märkamatult, siis allkirjastatud dokumenti ma näha ei saanudki, ainult adminn teab, mida ma allkirjastasin: http://imgur.com/nx2AqMQ

2. Maarja-Leena Saar

Tere!

Jah, probleem seisnes selles, et pealkiri oli jäänud sisestamata ja tekstiväljale kopeeritud teksti ees oli mitu tühja rida ning meie süsteem ei suutnud seetõttu pealkirja automaatselt genereerida. Saime väärt infot ning teema on edasi antud arendusele. Parimate soovidega! rahvaalgatus.ee meeskond

1. Vitali Burzak

Allkirjastaatud dokument

Tere, enne allkirjastamist väga tahan näha mida ma allkirjastan ja pärast allkijastamist soovi saada allkirjastatud dokumendist koopiat. Taoline lähenemine oleks mõistlik ja vajalik. Äkki allkirjastades müün ennast orjaks vms (naljatades).

1. Hannes Kirsman

RoundUp

Seda müüakse nüüd ehituspoodides või kuskil? Ma nagu olen reklaami näinud mürgist, millega piisab taime puudutamisest ja see sureb ära.

1. Lauri Laan

teadmatus allkirjastamisel

allkirjastaksin suurima hea meelega selle algatuse, aga kui ma allkirjastatavat dokumenti ei näe enne ega pärast allkirjastamist, siis ma ei julge sellest osa võtta... palun tehke see korda ja uskuge mind, tulvalisust oluliseks pidavad inimesed tulevad siia tagasi ja hääletavad selle poolt ikkagi ära... palun saatke mulle e-postile kinnitus, kui sellega korras on :)

1. Züleyxa Izmailova

Lauri, kas te ikka ei näe petitsiooni teksti?

2. Kalle Last

Puuduvad viited

Petitsiooni tekstis on tehtud terve trobikond väiteid kuid ühegi kinnituseks pole toodud viiteid. Kas ehk saaks need ka kusagile juurde lisada? Lisaks oleks tore näha uuringuid mis näitavad, et nood väidetavad glüfosaadi jäägid organismis on reaalselt tervistkahjustava toimega inimestele. LD50 on glüfosaadi sarnasel tasemel soolaga ning soola ajavad inimesed näost sisse mitme suurusjärgu võrra suuremas koguses.