Vähendada Riigikogu liikme palk poole võrra

  • Marina Lisetskaja-Golunova
,
  1. Ühisloomes
  2. Allkirjastamisel
  3. Riigikogus
  4. Järelkaja
195 allkirja
ALLKIRJASTA

805 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta.

Eesti Riigikogu liikmete palk on hetkel 6 429 eurot kuus, mis on oluliselt kõrgem võrreldes keskmise Eesti palga ja miinimumpalgaga. Selline palgalõhe tekitab küsimusi ühiskonnas ning vähendab rahva usaldust poliitikute vastu.

Võrreldes Eesti keskmise palgaga, mis oli 2024. aasta I kvartali seisuga 1 894 eurot kuus, ning miinimumpalgaga, mis on 820 eurot kuus, on Riigikogu liikmete palk umbes kolm ja pool korda kõrgem keskmisest palgast ja pea kaheksa korda kõrgem miinimumpalgast.

Lisaks palgale, makstakse Riigikogu liikmetele kompensatsiooni ametiauto kasutamise või isikliku auto tööülesannete täitmiseks. See kompensatsioon katab kütuse, hooldus- ja remondikulud, tagamaks, et liikmed saavad oma ametikohustusi täita efektiivselt. Lisaks saavad liikmed, kes elavad Tallinnast kaugemal, hüvitist eluaseme kulude katmiseks või saavad kasutada riiklikku majutust, et toetada nende regulaarset kohalolekut Riigikogus.

Selline palgaerinevus tekitab küsimusi, kas praegune tasustamine on õiglane ja kooskõlas riigi majanduslike võimaluste ning ühiskondlike ootustega.

Pakun välja, et Riigikogu liikme kuupalka vähendataks kaks korda. Selline muudatus aitaks tasakaalustada palgaerinevusi, suurendaks poliitiku ameti läbipaistvust ja annaks signaali, et poliitikute tasustamine peab olema proportsionaalne riigi kodanikute palga ja majandusliku olukorraga.

Madalam palk tõstaks poliitiku ametikoha väärtust ja vähendaks arusaama, et poliitikud saavad oma ametist ebamugavalt kõrgeid hüvitisi. See võiks ka suurendada kodanike usaldust poliitilise süsteemi vastu. Uus palk motiveeriks poliitikuid rohkem keskenduma avalikele huvidele, mitte isiklikule kasule ning soodustaks suuremat pühendumust ja ausust poliitilises töös.

Kui Riigikogu liikmete palk vähendatakse poole võrra, oleks sellest igakuine sääst umbes 324 664,50 eurot ning aastane sääst umbes 3 895 974 eurot.

Säästetut summat pakun suunata kolme olulisse riigi valdkonda: tervishoidu, haridusse ja riigi sisekaitsesse.

195 allkirja

805 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

Anna sellele algatusele oma allkiri!

Allkirjastada saab vähemalt 16-aastane Eesti alaline elanik.
Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta.

Mobiil-ID-ga allkirjastamine on sulle tasuta tänu annetustele.

Smart-ID-ga allkirjastamine on sulle tasuta tänu annetustele.

Menetlusinfo

Kommentaarid

  1. it about time

    100000% õige teema, ja kui keegi ütleb et lõppetab oma riigi kohustusi selle vähendamisega, sis süüdistatakse riigireetmises, sest kodanikud andsid oma hääle ametnikele riigi hea tuleviku nimel, mitte kõrgema palga loa eest

    1. Sõnastus ebaselge

      Mulle jääb arusaamatuks, kui palju tahetakse vähendada? Kahe euro võrra, poole võrra? Ehk aitab sõnastuse kohendamine parandada arusaamist ja seeläbi toob toetajaid juurde.

      1. Tänan!

    2. 50%

      oleks hea kui vähemalt 50% vahendada ja auto kompensatioon tühistada. Sis arvan et 3000 eest on väga lihtne auto korras hoida ja üürida korter. Kui keegi neies arvad et ta sõidab kallis autoga ja kodaniku taskud hakkab selle eest maksma, sis see on väga suur eksiarvamus.

      1. Ametnik on sama, mis palgatööline.

        Kõigi ametnike palgad tuleks siduda miinimumsissetulekuga! Ametnik peab vastutama tehtud töö eest ja hüvitama kahjud omal kulul.

        1. Как никогда верно

      Olen lugenud läbi algatuse "Vähendada Riigikogu liikme palk poole võrra" ja avaldan toetust oma allkirjaga.
      NimiIsikukoodAllkiri