Lapsi toetav nutiseadmekasutuse reguleerimine Eesti koolidesse!

  • Vivian Puusepp
,
  1. Ühisloomes
  2. Allkirjastamisel
  3. Riigikogus
  4. Järelkaja
1359 allkirja kogutud
ALLKIRJASTA

Riigikokku saatmiseks allkirjad koos! Allkirjastamise tähtaeg: .

Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta.

Soovime, et riik töötaks välja selged meetmed 1) probleemse nutiseadmekasutuse ennetamiseks ja 2) probleemse nutiseadmekasutuse tagajärgede leevendamiseks koolides.

Üha kasvav hulk teadusuuringuid näitab seoseid nutiseadmete piiramatu kasutamise ning laste vaimse ja füüsilise tervise halvenemise, õpiraskuste ning sotsiaalsete probleemide, sealhulgas küberkiusamise, vahel. Võrdlevad uuringud näitavad, et koolides, kus on olemas selged reeglid nutiseadmete kasutamiseks ja kus neid reegleid tõepoolest järgitakse, on laste vaimne ja füüsiline tervis, suhted ning õppeedukus parem kui koolides, kus selliseid reegleid ei järgita. Olukorra tõsidust rõhutab ka UNESCO mullune üleskutse loobuda ülemaailmselt koolides isiklike nutiseadmete kasutamisest ning Eesti ekspertide ja lapsevanemate avalik kiri 25.09. 2024 Postimehes. Eestis pole siiani välja töötatud riiklikul tasandil meetmeid probleemse nutiseadmekasutuse ennetamiseks koolides. Puudub ülevaade erinevate koolide olukorrast ning praktikatest ning selgus selle osas, millised meetmed on tõhusad ja lubatud. Koolid vajavad siinkohal riigi tuge.

Soovime, et riik töötaks välja selged meetmed nutiseadmete kasutamise reguleerimiseks koolikeskkonnas, et toetada meie laste vaimset ja füüsilist tervist, arengut, heaolu, õppeedukust ja turvalisust. Samuti soovime, et riik toetaks ja nõustaks koole meetmete rakendamisel, panustaks rohkem digihügieeni ja digipädevuste õpetamise arendamisse ja tegeleks probleemse nutiseadmekasutuse tagajärgede leevendamisega. Toetame koolipäeva jooksul õpilaste isiklike nutiseadmete kasutamise keelustamist v.a. õppeotstarbel ja erandjuhtudel (nt tervislikel põhjustel).

1359 allkirja kogutud

Riigikokku saatmiseks allkirjad koos! Allkirjastamise tähtaeg: .

Anna sellele algatusele oma allkiri!

Allkirjastada saab vähemalt 16-aastane Eesti alaline elanik.
Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta.

Menetlusinfo

  1. Algatus kogus 1000 allkirja

  2. Psühholoogid, koolid ja vanemad võitlevad koos, et lapsed taas päriselus suhtlema saada

  3. AVALIK KIRI | 35 psühholoogi, teadlast ja vanemat: lapsed on jäetud digitaalsesse hooletusse. Palume riigilt selgeid reegleid

  4. AVALIK KIRI | Palume, et riik töötaks hiljemalt järgmiseks õppeaastaks välja selged reeglid koolikeskkonnas nutiseadmete kasutamiseks

  5. Teadlased ja lapsevanemad: Avalik kiri nutiseadmekasutuse reguleerimiseks koolis

  6. Avalik kiri. Nutiseadmete kasutamine koolides vajab reguleerimist

  7. Lisainfo avaliku kirja kohta

    "Avalik kiri. Nutiseadmete kasutamine koolides vajab reguleerimist" on väljas Eesti Koolipsühholoogide Ühingu kodulehel siin: https://koolipsyhholoogid.ee/kasulikku-infot/nutiseadmete-moju-lastele/ ja seda kajastavad mitmed Eesti meediaväljaanded.

  8. Algatus kogus 100 allkirja

Kommentaarid

  1. Miks pole sellega juba ammu tegeletud

    Mulle näib, et kellelegi on kasulik, et lapsed nutisõltuvuses on. Miks ei ole sellega riiklikult juba ammu tegeletud. Probleem on juba ammu tõsine. See on ju ideaalne ärimudel, müüme odavalt telefone ja interneti, teeme kõik et nutitelefonita hakkama ei saaks, ja kui kõik on konksu otsas, tõstame hindu ja teenime roppu kasumit. Ja valitsuse otsused toetavad seda. Lihtsalt näib, et meie juhid on keskmisest rohkem korrumpeerunud või lihtsalt lollid. Ja mõlemad variandid on halvad

    1. Täpsustus avaliku kirja kohta

      Avalik kiri, mida tekstis mainitakse, on alates 24.09. 2024 üleval Eesti Koolipsühholoogide Liidu kodulehel https://koolipsyhholoogid.ee/avalik-kiri-nutiseadmete-kasutamise-reguleerimiseks-koolides/ ja ilmus samal päeval nii ERRi portaalis, Postimehes kui EPLis.

      1. Ainult küsimused.

        Kas on toimunud põhjalik arutelu nutiseadmete kasutamise mõju kohta koolides ja ühiskonnas tervikuna? Kas räägitakse nutitelefonide kiirgusfoonist ja üleüldse elektromagnetkiirgusest ja selle mõjust? Kas me räägime energiahulgast mida kulutab üks nutitelfon võrgus olles, või energiahulgast mida kulutab tehisaru. Kas me te teadvustame, et suurem osa lastel on nutisõltuvus, või et nutitelefon on seade millel on korralik kiirgusfoon ja mis mis võib olla tervisele kahjulik? Kas nutisõltuvust on võimalik välja ravida olukorras kus sa pead ikkagi nutiseadet kasutama? Milline mõju on vaimsele ja füüsilisele tevisele? Mille arvelt tuleb see aeg, kus nutiseadmetes ollakse. Kas lapsed ja ka täiskasvanud oskavad elada ilma nutiseadmeteta? Kellele on selline selline olukord kasulik ja kes selle pealt teenib? Kas me oskame selliseid küsimusi küsida või kas tahame neid vastuseid teada?

        Olen lugenud läbi algatuse "Lapsi toetav nutiseadmekasutuse reguleerimine Eesti koolidesse!" ja avaldan toetust oma allkirjaga.
        NimiIsikukoodAllkiri