Loom ei ole asi! Tema koht ei ole poeletil.

Anu Tensing, Farištamo Eller, Marika Nekljudova, Sirli Spelman, Geit Karurahu, Anni-Anete Mõisamaa, Kati Sulp,
  1. Ühisloomes
  2. Allkirjastamisel
  3. Riigikogus
  4. Järelkaja
1814 allkirja

🚫 Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta 🚫

Algatus on Riigikogus. Vaata menetlust.

Eesti keelesVene keeles (tõlge)Inglise keeles (tõlge)

Loomus MTÜ, Eesti Loomakaitse Selts MTÜ, Varjupaikade MTÜ ja Rõõmsad Hüpped MTÜ taunivad üheskoos kauplustes lemmikloomade müümist järgmistel põhjustel:

  • kauplustes ei ole võimalik tagada loomadele loomupäraseid või sobivaid tingimusi, näiteks lemmikloomade pidamise nõuete põhjal ei ole arvesse võetud loomade tegelikku liikumisvajadust:
    • üksiku küüliku pidamise puuri pindala peab olema vaid 0,9 ruutmeetrit (kuni 5-kilose küüliku puhul, väiksema küüliku puhul vähem), iga järgneva küüliku puhul peab lisanduma vaid 0,45 ruutmeetrit küüliku kohta;
    • üksiku merisea pidamise puuri pindala peab olema vaid 0,3 ruutmeetrit, iga järgneva merisea puhul peab lisanduma vaid 0,15 ruutmeetrit merisea kohta;
    • alla 16 cm pikkuse linnu pidamiseks piisab 0,31-ruutmeetrise pindalaga ja 0,6-meetrise kõrgusega puurist, iga järgneva linnu lisamisel peab puur olema suurem vaid 0,03 ruutmeetri võrra.
    • roomajate, kahepaiksete, kalade ja selgrootute puhul ei ole puuri/akvaariumi suurust määratletud.
  • paljudel kaupluses loomade eest vastutatavatel töötajatel puudub asjakohane väljaõpe ja teadmised, kuidas müüdavate loomade eest adekvaatselt hoolitseda;
  • kauplustes müüdavad loomad tuuakse kaugelt väljaspoolt Eestisse ning nende transporditingimuste tagajärjel üle poolte loomadest surevad või jõuvad müüki halvas tervislikus seisundis. ENDCAPi põhjal iga püütud ja lemmikloomaks müüdud metsiku looma kohta sureb transpordil hinnangulisel 50 looma;
  • puudub ülevaade, kuidas müüdavad loomad on aretatud, st võib esineda pärilikke terviseprobleeme;
  • kaupluses looma müümine ei taga, et uus omanik on võimeline ja motiveeritud looma eest hoolitsema, kuna puudub uue omaniku taustakontroll;
  • kauplustes loomade müümine vaid süvendab ühiskonnas arusaama, et loom on asi või kaup, mitte elusolend, kel on iseväärtus.

Rahvaalgatuse allkirjastajad nõuavad järgmist:

  • Tunnistada kehtetuks loomakaitseseaduse § 33.1 (Lemmikloomade pidamine kaupluses).
  • Sätestada loomakaitseseaduses lemmikloomade kaupluses müügi keeld.

Juhtumeid:

  • 2019. aastal tulid Eesti Loomakaitse Seltsi hoole alla loomapoest päästetud meriseapojad, kelle hambad olid kasvanud nii pikaks, et nendega ei olnud võimalik süüa. Loomad olid seetõttu nälgas. (ELS)
  • Kontrollkäigul 2020. aastal Depo kauplusesse tuvastas ELS mitmed loomade pindamistingimuste rikkumised, mille kohta tehti ka ametnike poolt ettekirjutus. Poes peetavatel kaladel puudusid varjumise võimalused, puurides peetakse liiga palju papagoisid, lindude puuri sein ei olnud võrest, mida mööda saaksid linnud ronida. Sarnaseid probleeme tuleb kaupluses ette siiani. Viimane juhtum pärineb selle aasta algusest. (ELS)
  • Aasta 2021 kevadel ehituspoe DEPO kaupluses ebanormaalsetes tingimustes peetud küülik suri kohe pärast ostmist. DEPO ise kinnitas, et järgivad kõiki loomade heaolu standardeid ning kõik loomad omavad tervisesertifikaati.
  • KIKA Mustamäe kaupluses müüdi 2021. aasta suvel merisea poegi, kellel esines geneetiline probleem hammaste ülekasvuga, mille tõttu loomad ei saanud süüa.Kauplus ei osutanud loomadele abi. Kahest merisea pojas 1 suri, teine vajas pikaajalist ravi ja kosumist. Aastal 2022 teatas KIKA, et loobuvad elusloomade müümisest. (ELS)
  • Klient ostis 30. septembril omale kaks emast hiirt Zoomaailmast, Lauteri tänavalt, ning 11. oktoober sündisid tited. Üks ostetud hiirtest oli peale kauba veel haige (hingamisteede viirus) ja siiamaani saab ravi. (VMTÜ)
  • 26. märtsil 2021 jõudsid Varjupaikade MTÜ hoole alla 33 rändrotti, kellest 7 olid kõigest 1-2 päevased. Kõik sai alguse kahest loomapoest võetud rotist, kelle kohta anti poest kaasa info, et tegemist on samast soost rottidega. Noored kogenematud loomaomanikud püüdsid anda endast parima poegade hooldamisel, kuid üsna pea olid taas rottidel pojad ning asi hakkas juba käest kiskuma. Varjupaigas said loomad ravi, kuna suguluspaarituse tulemusel oli neil tekkinud silmade väärareng. (VMTÜ)
  • 2021. aasta suvel hülgas loomaomanik kuus merisiga, surudes osad neist väikestesse karpidesse ja osa majoneesitünni ning lastes keset ööd merisigadega kotid nööriga üle varjupaiga aia. Merisead veetsid terve öö kohutavates tingimustes. Isased loomad olid topitud väikesesse karpi, kus neil ei olnud ruumi isegi ümber pöörata. Emased olid surutud üksteise otsa majoneesitünni. Vaesed merisead olid sellest vintsutusest suures stressis ning nende ülesturgutamiseks kulus omajagu aega. (VMTÜ)
  • Ühel hommikul varjupaika saabudes märkas meie vabatahtlik aianurgas prügikasti kõrval vedelemas pappkarbikest. Kui ta seda prügikasti viskama hakkas, tundus karp kahtlaselt raske. Karpi avades vaatasid sealt vastu kuus Aafrika hiidtigu. Keegi oli oma lemmikutest salaja vabaneda otsustanud ja poetas nad vaikselt varjupaiga väravast sisse. (VMTÜ)

Lisaks algatajatele Loomus MTÜ, Eesti Loomakaitse Selts MTÜ, Varjupaikade MTÜ ja Rõõmsad Hüpped MTÜ toetavad algatust ka: Eesti Vegan Podcast, Eestimaa Loomakaitse Liit, ajakiri Vegan, MTÜ Kurrmäu, Pesaleidja MTÜ, MTÜ Väikeste Loomade Abi, MTÜ Kassiabi, MTÜ NELI KÄPPA, MTÜ Tartu Kassikaitse.

Menetlusinfo

  1. Arutelu Maaelukomisjonis

    Otsustati jätkata arutelu komisjonis.

  2. Arutelu Maaelukomisjonis

    Kutsutud
    • OÜ Agamiks juhatuse liige Marika Bogun
    • Leigiv OÜ jaemüügijuht Ingrid Lekareva ja jaemüügijuhi assistent Aleksander Leonavitsus
    • Riigikogu liige Tiit Maran

    Otsustati jätkata arutelu komisjonis.

  3. Arutelu Maaelukomisjonis

    Otsustati jätkata arutelu komisjonis.

  4. Arutelu Maaelukomisjonis

    Otsustati jätkata arutelu komisjonis.

  5. Algatus menetlusse võetud

    Algatus on edastatud menetlemiseks Maaelukomisjon-ile.

  6. Algatus jõudis Riigikokku

  7. Algatus saadeti riigikokku

    Kollektiivse pöördumise menetlusse võtmise otsustab Riigikogu juhatus 30 kalendripäeva jooksul.

  8. Algatus kogus 1000 allkirja

  9. Algatus kogus 100 allkirja

Kommentaarid

  1. Bonehead initiative

    Erinevalt kõigist algatajatest maksavad lemmikloomapoed makse. Aga kõik need pätid imevad riigile ja jonnivad. Lase nad kõik laiali ja mine Rimi kassasse. Ma olen vihane Зоомагазины в отличии от всех инициаторов платят налоги. А вот эти все перечисленные бездельники на подсосе у государства так еще и вякают. Разогнать всех и в Рими за кассу. Зла не хватает Unlike all the initiators, pet shops pay taxes. But all these bums are sucking up to the state and yapping. Disband them all and go to Rimi for the cash register. I'm angry

    1. Tere! Loomakaitseorganisatsioonid maksavad ka makse. Majandusaasta aruanded on ka kõik avalikult üleval.

  2. Bonehead???

    Bonehead? Päriselt? Loomapoed maksavad makse? Depo ei ole Eesti ettevõte, kogu kasum läheb Lätti.... Betta, kes müüb ka lemmikloomi maksab kvartalis u. 20000€ tööjõumakse, loomade müük on väga väike osa nende käibest, aga ütleme siis siin, et u. 10%, seega makse u. 2000€ jagu. Ükski algataja ei maksa makse? ELS ja Loomus, kumbki maksab u. 5000€ tööjõumakse, VMTÜ 60000 ja enam igas kvartalis.... Mõtled äkki ümber oma valeväidetest kubiseva kommentaari ja kuhu oma viha suunata?

    1. Kuidas peaks?

      Andsin oma allkirja ja olen nõus, et loom pole asi. Samas ei leidnud siit ühtki viidet sellele, kuidas oleks inimkonnal lemmikloomadega päriselt õige ümber käia. Kas pole inimese poolt lemmikloomade, eriti puhtatõuliste loomade aretus, äri ja pidamine üldse suuri eetilisi ja ökoloogilisi küsimusi tekitav? Kas loomad päriselt ei peaks elama vabalt? Kas lemmiloomade inimeste juures vangistuses pidamine, nagu see praegu on levinud, pole üleüldse taunitav asi ja ummiktee? Petitsiooni juures võiks olla mõni link, kust leiab, mis on petitsiooni algatajate nägemus sellest, kuidas või kas üldse peakski inimene loomi pidama.

      1. Ühe lahendusena on Euroopas loomakaitsjad pakkunud välja lubatud loomaliikide nimekiri, mis toetaks mõtet, et inimestega elavad vaid loomad, kes selleks sobivad - https://loomakaitse.ee/positiivne-list/

    2. Korrektne keelekasutus

      Toetan antud ettevõtmist, kuid kui soovite, et seda maksimaalselt tõsiselt võetakse, siis palun vaadake oma tekst üle ja parandage familiaarsed sõnad ja kirjavead. "Tited" ja "nälgas" ei ole korrektne keelekasutus avalikus petitsioonis ning "pealekauba" käib kokku, mitte lahku.

      Olen lugenud läbi algatuse "Loom ei ole asi! Tema koht ei ole poeletil." ja avaldan toetust oma allkirjaga.
      NimiIsikukoodAllkiri