Kadrina vallale

Kadrina Keskkool vajab uut juhti

Anna-Liisa Mets,
  1. Ühisloomes
  2. Allkirjastamisel
  3. Menetluses
  4. Järelkaja
2 päeva jäänud

Arutelu tähtaeg:

🚫 Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta 🚫

Algatus on ühisloomefaasis. Esita oma kommentaar.

Ühisloomefaas on mõeldud algatuse tekstile kommentaaride ja ettepanekute kogumiseks — algatust veel allkirjastada ei saa. Ühisloomefaas kestab vähemalt kolm päeva, mille vältel algataja saab muuta nii teksti, tõlkeid kui ka algatuse saajat. Kui algatus allkirjastamisele saadetakse, läheb eestikeelne tekst lukku, ning muuta saab vaid tõlkeid.

Aastakümneid tugevana püsinud Kadrina Keskkoolis on pärast juhi vahetumist häiritud nii töö- kui õpirahu ning probleem süveneb üha. Tugev kool on aga Kadrina kogukonna säilimiseks eluliselt oluline. Leiame, et meie kool vajab uut juhti, et sellest kriisist välja tulla.

2022. aastal asus Kadrina Keskkooli etteotsa uus koolijuht Krõõt Nõmmela-Mehide. Selle kahe aasta jooksul on endisest edumeelsest kindla käega ja eesmärgipäraselt juhitud koolist saanud närviline keskkond, kus on häiritud nii kooli töötajad kui ka õpilased ja viimaste kaudu nende vanemad ning kogu Kadrina kogukond. Õpetajad on oma rahulolematust juba avaldanud, kogudes samuti allkirju. Nii kooli- kui vallajuht nimetasid toimuvat sisetüliks ja kogutud 36 õpetaja allkirju lihtsalt üheks arvamusavalduseks. Soovime siis ka Kadrina Keskkooli lapsevanematena üheskoos ülejäänud kogukonna liikmetega arvamust avaldada ja oma kooli õpetajaid toetada.

Väikeses vallas on tugev kool, eriti veel keskkool, kogukonna süda ja alustala. Mitte kunagi ei ole konflikt kooli kollektiivis kooli siseasi, see puudutab inimesi palju laiemalt. Seda aga eriti maakooli puhul, kus kooli püsimisest sõltub sisuliselt kogukonna püsimine. Kui kool on nõrk ja ebapädevalt juhitud, viivad vallaelanikud oma lapsed mujale kooli. Kui aga lapsed juba teises omavalitsuses koolis on, osutub sageli lihtsamaks kogu perega mujale liikuda. Väheneb kohalike elanike arv, seeläbi nõudlus ka paljude muude teenuste järele, mis omakorda viib nende pakkumise lõpetamiseni. Sisuliselt algab väikese omavalitsuse puhul nõrgast ja halvasti juhitud koolist kohaliku elu väljasuretamine.

Paljud Kadrina lapsevanemad juba kaaluvad oma laste teistesse koolidesse viimist, sest koolijuhi suhtes puudub igasugune usaldus. Keegi ei taha riskida laste hariduse kehva kvaliteediga. Kadrina Keskkooli eesotsas peab olema inimene, kes oma tööd oskab ja peensusteni tunneb ning suudab kollektiivi juhtida nii, et säiliks töö- ja õpirahu.

Leiame, et vallajuhi algatatud järelevalve ei ole antud olukorras sobiv ega piisav meede, sest kool on asutus, mille puhul pole aega pikkadeks juurdlusteks või ootamiseks, millal ametinimetuse poolest juhist saab juht ka sisuliselt. Kadrina Keskkooli praegusel direktoril pole juhiomadusi, -oskusi ega selleks tööks vajalikke teadmisi. Seetõttu on ainuvõimalik samm praeguse juhi väljavahetamine spetsialisti vastu, kes on end eduka juhina tõestanud ja tunneb ka hariduselu põhjalikult.

Kommentaarid

    Olen lugenud läbi algatuse "Kadrina Keskkool vajab uut juhti" ja avaldan toetust oma allkirjaga.
    NimiIsikukoodAllkiri