Väikese väina elukeskkonna tervendamise eest!

Heiki Hanso,
Algatus on parlamendis. Vaata menetlust.
Käesolevaga pöördume meie, allakirjutanud, Riigikogu, Vabariigi Valitsuse ning asjassepuutuvate ametkondade poole järgmisega:
Väikese väina ökoloogiline seisund on 19. saj. lõpus rajatud umbse tammi tõttu järjest halvenenud ja on sattunud kriisiseisundisse. Üle sajandi seisnud tamm on muutnud väina kaheks eraldiseisvaks veekoguks, kus läbivoolu puudumise tõttu on toimunud suured vee- ja looduskeskkonna muutused. Need mõjurid on viinud väina ökosüsteemi hävingu äärele.

- Esimese sammuna on tarvis tammiavade ehitamine, mis avab uuesti tee veevahetusele, kalade ja paatide liikumisele väina erinevate osade vahel, lõuni viia!

- Teiseks on tarvis likvideerida aastas sadu rändlinde tapvad ja Väikse väina hoiuala miljööd visuaalselt risustavad kõrgepingeliinid!

-Kolmandaks on tarvis viivitamatult paigaldada maanteetammi, mida läbib igaaastaselt keskmiselt 1700 mootorsõidukit ööpäevas, tänapäevased reoveepuhastussüsteemid, mis väldivad talviste sulfiidide, rehvipuru ja raskemetallide jõudmise väinavette.

Nende tegevustega luuakse elementaarsed eeldused Väikese väina loomuliku ökoloogilise seisundi paranemiseks.

Teeme ettepaneku Riigikogule, Vabariigi Valitsusele ja ametkondadele tõsta väina ökoloogilise, kalamajandusliku ja puhkemajandusliku potentsiaali taastamine prioriteetsete tegevuste hulka.

Teeme üheskoos väinatammi 120 ja EV 100. sünnipäevaks kingituse muhulastele, saarlastele ja läänemerelastele.

Tasume loodusele meie esivanemate võla!

Rohkelt ajalugu, lisainfot, arutelusid ja fakte leiab Facebooki lehelt "Väikese Väina Selts"  https://www.facebook.com/V%C3%A4ikese-V%C3%A4ina-Selts-206543599697122/

ETV Osoon käis külas: http://etv.err.ee/v/elusaated/osoon/saated/96bc2f88-4060-4da5-9f02-de8198b023a1/osoon

Värskemaid viiteid leiate otsides  #peapealseisund

Pöördujad:
Andres Hanso, Pöide vallavanem
Vello Runthal, Orissaare vallavanem
Raido Liitmäe, Muhu vallavanem
Ivo Linna, muhulane
Heiki Hanso, MTÜ Väikese Väina Selts
  1. Menetlus lõpetati 18.10.2016

Menetlus lõpetati keskkonnakomisjoni 18.10.2016. a istungi protokolliga.

2. Keskkonnakomisjoni 18.10.2016 avaliku istungi protokoll ja video

Protokoll: https://www.riigikogu.ee/tegevus/dokumendiregister/dokument/a596b6b7-d9e8-4df8-a742-f9c8a28e9a65 Video: https://www.youtube.com/watch?v=d3H6WKsL_z4&feature=youtu.be

3. toimub arutelu keskkonnakomisjonis

Riigikogu keskkonnakomisjonis toimub Väikese väina tammiavade järjekordne arutelu 18. oktoobril kell 14.00. Osalema on kutsutud väinatammi avade initsiatiivgrupi esindajad, mereteadlased ja Keskkonnaministeeriumi esindajad.

4. Keskkonnakomisjoni arutelust tehakse otseülekanne

18.oktoobril kell 14.00 toimub Riigikogus väikese väina avamise avalik arutelu ja veebist on võimalik jälgida otseülekannet: http://www.riigikogu.ee/infoallikad/multimeedia/otseulekanded/#/video=2

5. Kollektiivse pöördumise menetlusse võtmine

Lähtudes Riigikogu kodu-ja töökorra seaduse §-st 152 9, Riigikogu juhatus otsustab: võtta menetlusse Andres Hanso, Vello Runthali, Raido Liitmäe, Ivo Linna ja Heiki Hanso k.a 29. juulil algatatud kollektiivne pöördumine „Väikese väina elukeskkonna tervendamise eest!“ ja edastada see menetlemiseks keskkonna komisjonile. Helir-Valdor Seeder Riigikogu aseesimees

1. Erki Tammleht

Eesti Kalastajate Selts toetab Väinatammi avade tegemist

Harrastuskalastajatena mõistame me väga hästi, mida tähendab sein kalade rändeteel ning toetame Väinatammi avade tegemist. Andes kaladele ja veele võimaluse liikuda, anname väinale tagasi võimaluse eluks ning liigiliseks mitmekesisuseks.

1. Meelis Trepp

Töörühm pole veel lõpetanud

Vaatan, et kooskäib üks töörühm ( http://envir.ee/sites/default/files/vaikese_vaina_tamm_protokoll_02022016.pdf ) kas selle tegevuste lõpuleviimine ei loo mingit selgust? Samuti ei suuda leida töögrupi tegevustest järgmisi jälgi....

1. Milvi Mägi

ei saa allkirja anda

TD kaartiga regasin lehele aga allkirja andes ID kaarti ei tunnista see link..

1. Maarja-Leena Saar

Tere! Üldist digiallkirjastamise probleemi ei esine. Allkirju pidevalt lisandub. Proovime aru saada, kus on tõrge Teie jaoks. Meile on suureks abiks, kui kasutate võimalust teha ekraanilask (Tagaside akna vasakul pool all nurgas on nupp, mille kaudu seda mugavalt teha saab). Tagasiside aken avaneb, kui klikite ekraani paremal all nurgas küsimärgil. Heade soovidega, Maarja-Leena Saar

2. Kaarel Narro

Tehke korda see leht kurat sellest on juba nii palju juttu olnud

n****i

1. Kaarel Narro

firefoxiga proovin, chromega proovin siise saan id kaardiga logida aga allkirjastamisel selgub et mul id kaardi programmi üldse arvutis ei olegi. Aitäh selle info eest. Tänage ette ja taha.

2. Maarja-Leena Saar

Üldist digiallkirjastamise probleemi ei esine. Üksikjuhtudega on kõige parem tegeleda siis, kui annate tagasiside akna kaudu märku (tagasisideaken avaneb, kui klikite ekraani paremal all nurgas oleval küsimärgil). Kasutajate tagasiside annab meile väärtuslikku infot ning võimaluse konkreetse kasutaja murele lahendus leida. Vastame kõigile! Heade soovidega, rahvaalgatus.ee meeskond