Uus EakusAutor Jüri Ginter

Seadustada vanemate tegevus lapselaste hoidmisel

Maksta toetust nendele vanavanematele, kes hoiavad lapselapsi, et lapsevanemad saaksid tööl käia ning ei ole vajadust lapsi lasteaeda viia. Vastav raha hoitakse kokku lasteaedade toetamisest. Kui vanavanem ei ole pensionil, võiks talle selleks ajaks maksta ka ravikindlustust.

Ettepanek

Muuta on vaja laste hoiuks kulutatava avaliku raha kasutamist. Selle eest peaks olema võimalik tasuda ravikindlustust inimeste eest, kes täie koormusega tööl ei käi. Tuleb võimaldada osakoormusega töötamine, ilma kohustuseta maksta miinimtöötasu eest sotsiaalmaksu. Sotsiaalmaksu tuleks maksta tegeliku töötasu alusel. Kui lapse hoidmise eest makstakse töötasu, siis tuleks sellelt kinni pidada tulu- ja sotsiaalmaks. Eestis tuleks seadustada lapse hoidmine lapse kodus lapsehoidja poolt.

Põhjendus

Lapsevanemad ei ole sunnitud oma lapsi 1,5-aastaselt või nooremalt pikaks päevaks suurde lastekollektiivi viima. Uuringute kohaselt on see paljudele nii väikestele lastele ebasobiv. Hoidja võimaldaks vanematel tööl käia. Nii ei kaota lapsevanemad kvalifikatsiooni ja väheneb palgalõhe ning üldjuhul on nende töö efektiivsus kõrgem, kui hoidja töö efektiivsus. Samas on see täiendav võimalus vanemaeliste kogemuste ja aja rakendamiseks ja põlvkondadevahelise järjepidevuse toetamiseks. See väärtustab ka vanavanemate rolli. Vanavanemad ei pea jääma eelpensionile. Lapse haigestumise korral ei pea lapsevanem töölt koju jääma. Vanemad hoiavad kokku aega, mis kulub lapse lasteaeda viimiseks ja lasteaiast toomiseks. Samuti hoitakse kokku lasteaiamaks ja toiduraha. Sotsialiseerumise toetamiseks peaks laps käima mängurühmades vm. Kodus kasvatamise kompensatsioon peaks olema samas suurusjärgus lasteaedade ehitamiseks ja ülalpidamiseks eraldatud rahaga, seega riigile ja kohalikule omavalitsusele ei lähe see rohkem maksma. Näiteks Tartu linnas on eralasteaedadele makstav linnapoolne toetus 200 eurot. Ettepaneku realiseerimine võimaldab vähendada järjekordasid sõimerühmadesse.
Esialgu ei ole selle võimaluse kasutamine massiline, kuid oluline on vastava valikusituatsiooni loomine, lapsevanematele ja nende vanemate tekib täiendav võimalus ning nad pole enam sundsituatsioonis. Vastava kogemuse juurdumisel ja taristu (mängurühmad, osaajalised rühmad lasteaias, osaajalised töökohad vanematele jne) väljakujunemisel see praktika laieneb.
Kuritarvituste vältimiseks tuleb last regulaarselt näidata perearstile, kes annab tõendi, et lapse areng on eakohane. Tingimuseks võiks olla ka lapsevanemate töötamine kvalifitseeritud tööl või õppimine, st seda raha ei saa lapsevanemad kasutada selleks, et ise mitte tööle minna.

Allkirjastada saad ID-kaardi või mobiil-ID-ga. Ennast identifitseerimata ei saa algatusele häält anda.

ID-card

Mobile ID

Kas tahad selle algatuse edasise käekäiguga kursis olla?

1. Jüri Ginter

Ettepanek ei kahjusta laste huve

Lasteaias käivate laste puhul võimaldab see ettepanek käia emal ja isal tööl ka siis, kui laps on haige, kuna teda hoiavad vanavanemad

1. Jüri Ginter

See ettepanek annab võimalus suunata osa oma haigusrahast lastehoidjale ja ise tööl edasi käia

Tööandja ei pahanda enam, kui töötajale laps sünnib ja ei karda lapse haigestumist

1. Jüri Ginter

Selline asi võiks ka nt suve kohta kehtida et kui lapsed pole lasteaias/koolis siis vanavavanemad neid hoiavad

Ave Karja kommentaar Facebookis

1. Ketu Ketu

Miks peab just vanavanem seda raha saama hakkama? Miks ei võiks emapalk hoopis kauem olla?

Kui ema saaks kauem emapalka ei peaks ta ju tööle minema nii vara ja saaks ise oma last hoida kodus. Lapsel on oma emaga ikka kõige parem.

1. Jüri Ginter

Aitäh huvitumast. See võimaldaks emal kas või osa koormusega tööl käia ja ta ei kaota oma kvalifikatsiooni.

2. Eiko Kivisik

Pealkirja näpuviga

Palun korrigeerige pealkirjas näpuviga - "vanemate" asemel peaks olema "vanavanemate". Ja suur tänu väärt algatuse eest, loodan, et paneme lumepalli veerema. Mitmed perega seotud seaduspunktid vajavad kaasajastamist, nt kolmanda lapse toetus kärgperede puhul.

1. Eha Lepik

Vanaemad, kes on osalise töövõimega ja pikaajalised töötud hoiaksid meelsasti lapselapsi.

Olen aastaid töötanud pikaajaliste töötutega ning toetudes oma kogemustele võin öelda, et paljud vanaemad, kes on sageli osalise töövõimega ja pikaajalised töötud, hoiaksid meelsasti lapselapsi, sest neil on raske või peaaegu võimatu jõukohast ja oskustele vastavat tööd leida. Usun, et võimalus (mitte kohustus), hoida oma lapselapsi lähendab ja liidab peresid ning annab noorele emale kindluse ja paremad võimalused tööturule naasmiseks.