Peatame Eestis toksilisi aineid sisaldavate maskide levitamise

Teilo T. London, Teilo Tõnn London,
1028 allkirja kogutud
ALLKIRJASTA

Riigikokku saatmiseks allkirjad koos! Allkirjastamise tähtaeg: .

On ilmnenud mitmed juhtumid, kus inimesed pidid kasutama toksilisi aineid sisaldavaid maske.

Näiteks Kanada riigiorganisatsioon Health Canada on välja andnud hoiatuse ühekordselt kasutatavate näomaskide kohta, mis sisaldavad ohtlikke grafeeniosakesi. Veel detsembris levitas Quebeci valitsus neid mürgiseid Hiinas valmistatud maske SNN200642 rohkem kui 15 000-le lasteaiale kogu provintsis. Sarnaselt võeti kasutuselt ka teine ühekordselt kasutatav mask, tuntud kui MC9501, mis tunnistati samuti ohtlikuks.

Eestis kasutatavad maskid peavad küll vastama Euroopa standarditele, kuid see ei tähenda, et need oleksid 100% ohutud. Paljusid meditsiinilisi maske steriliseeritakse tootmisel inimestele mürgiste ainetega, mille jäägid võivad lõpuks sattuda ka kopsu. Näiteks on maskidest leitud:

Mõnedel töökohtadel nõutakse 8 tundi järjest maskikandmist, pole täpselt teada, kuidas mõjub pikaajaline kokkupuude selliste mürgijääkidega. Soovime, et Eestis keelataks mürgiseid ja kopsudele ohtlikke aineid sisaldavate maskide müük ja levitamine. Nõuame ka, et toimuks maskide testimine, et teha kindlaks, kas Eestis müügil olevad steriliseeritud maskid on tervisele 100% ohutud (standardile viitamine pole veenev, vaja on anda see ülesanne teadlastele, kes hiljem tulemused avalikustavad). Lisaks palume, et vastaksite, kes vastutab mürke sisaldavate maskide kasutamisel tekkivate tervisekahjude eest.

Allikad

1. CBC News: https://www.cbc.ca/news/canada/montreal/masks-early-pulmonary-toxicity-quebec-schools-daycares-1.5966387
  2. Maskidest leiti etüleenoksiidi: https://scioninstruments.com/detection-of-ethylene-oxide-eo-residue-in-medical-protective-products/
  3. Etüleenoksiidi ohud: https://www.tooelu.ee/UserFiles/Sisulehtede-failid/Teemad/v%C3%A4hk%20ja%20t%C3%B6%C3%B6/Et%C3%BCleenoksiid.PDF
  4. Maskidest leiti formaldehüüdi: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cod.13626
  5. Formaldehüüdi ohud: https://www.tooelu.ee/UserFiles/Sisulehtede-failid/Teemad/v%C3%A4hk%20ja%20t%C3%B6%C3%B6/Formaldeh%C3%BC%C3%BCd.pdf
  6. Lisainfo grafeeni sisaldavate maskide kohta: https://medium.com/edge-of-innovation/how-safe-are-graphene-based-face-masks-b88740547e8c
  7. Plastiku nanokiud võivad sarnaneda asbestile: https://www.ed.ac.uk/news/all-news/nanofibres-220812
  8. Belgias jagati toksilisi maske: https://www.brusselstimes.com/news/belgium-all-news/156628/cloth-mouth-masks-from-avrox-luxembourg-belgium-government-distributed-free-to-pharmacies-may-be-toxic/
1028 allkirja kogutud

Riigikokku saatmiseks allkirjad koos! Allkirjastamise tähtaeg: .

Allkirjastada saab vähemalt 16aastane Eesti alaline elanik ID-kaardi, Mobiil-ID või Smart-ID-ga.

1. Täienduseks veel üks artikkel:

1. Näomask võib põhjustada nahaprobleeme ja allergiat: