Tallinnale

Tallinna lasteaedades tuleb kaotada kohatasu

• Manuela Pihlap
,
  3. Menetluses
34 päeva jäänud

Arutelu tähtaeg:

Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta.

Algatus on ühisloomefaasis. Esita oma kommentaar.

Ühisloomefaas on mõeldud algatuse tekstile kommentaaride ja ettepanekute kogumiseks — algatust veel allkirjastada ei saa. Ühisloomefaas kestab vähemalt kolm päeva, mille vältel algataja saab muuta nii teksti, tõlkeid kui ka algatuse saajat. Kui algatus allkirjastamisele saadetakse, läheb eestikeelne tekst lukku, ning muuta saab vaid tõlkeid.

Eesti keelesVene keeles (tõlge)

Lastega perede majanduslik olukord on erinevate toetuste kärbete ja hinnatõusude tagajärjel oluliselt halvenenud. Lasteaia kohatasu täielik kaotamine on tänases olukorras väga vajalik, sest täiendav 800 eurot kokkuhoidu aastas on lastega peredele tuntav abi.

Eesti perede toimetulekuvõime on viimase kolme aasta jooksul muutunud oluliselt halvemaks. Pikalt kestnud majanduslangus, valitsuse kehtestatud maksutõusud ja uued kehtestatud maksud on vähendanud perede ostujõudu. Seni pakkus peredele leevendust tulumaksutagastus alates teisest lapsest, tuleval aastal pole aga enam loota, et pered näevad tuludeklaratsiooni täites summat, mida seni harjutud saama. Oluliselt mõjutab toimetulekut ka lasterikaste perede toetuste kärbe. Lisaks toetuste kärpimisele ning kütuseaktsiisi, tulumaksu ja käibemaksu tõusule, mis tegelikult kergitavad kõiki hindu ja vähendavad perede finantsvõimekust, kehtestati ka automaks. Ka riigilõivude tõus või plaan tõsta arsti visiiditasu 5lt eurolt 20le mõjutab perede toimetulekut.

Keskerakonna eestvedamisel on Tallinna Linnavalitsus seni astunud mitmeid olulisi samme, et aidata ning toetada lapsi ja lastega peresid. Näiteks vabastas linn 2021. aastast kohatasudest kõik pered alates teisest lapsest, hariduslike erivajadustega lapsed ja majandusraskustes vanemad. Samal aastal külmutati ka lasteaia kohatasud. Septembrist 2017 on Tallinna lastele lasteaiatoit linnavalitsuse kehtestatud piirmäära ulatuses tasuta, mis veel 2023. aasta sügiseni tähendas paljudele tasuta toitlustamist. See kõik on olnud suureks abiks paljudele peredele ja aidanud neid igapäevase majandusliku koormuse leevendamisel.

Aastatega on aga majanduslikud pinged ühiskonnas aina suurenenud. Peamised riskirühmad, kes on enim mõjutatud riigi toetuste kärbetest ja maksutõusudest, on lastega pered. On selge, et tänases olukorras vajavad pered rohkem tuge ja abi. Tallinna Linnavalitsus peab sellises olukorras asutuma järgmise sammu ja vabastama kõik lapsevanemad lasteaia kohatasust. Täiendav 800 eurot kokkuhoidu aastas on lastega peredele tuntav abi. Lasteaiakoht peab olema kättesaadav kõikidele peredele, sõltumata nende majanduslikust olukorrast.

Olen lugenud läbi algatuse "Tallinna lasteaedades tuleb kaotada kohatasu" ja avaldan toetust oma allkirjaga.