Karusloomafarmide keelustamine Eestis

3. Valitsusasutuses
2018 allkirja kogutud
ALLKIRJASTA

Riigikokku saatmiseks hääled koos! Hääletamise tähtaeg: .

Eesti karusloomafarmides kasvatatakse väikestes traatpuurides igal aastal tuhandeid rebaseid, minke ja tšintšiljasid üksnes karusnaha saamise eesmärgil. Karusnaha tootmine on nii eetiliste kui keskkondlike probleemide tõttu keelustatud paljudes Euroopa riikides (näiteks Suurbritannia, Austria, Holland jne) ning ka Eesti avalik arvamus ei toeta siinsete karusloomafarmide tegevuse jätkumist.

Ettepanek

Meie ettepanek on Eestis seaduse tasandil keelustada loomade kasvatamine ja paljundamine üksnes karusnaha saamise eesmärgil.

Soovituslik tegevusplaan:
  • viia läbi uuringud, mis aitaksid koostada Eesti karusloomafarmide töötajatele asjakohased üleminekumehhanismid karusloomafarmide sulgemiseks
  • määrata sobiv üleminekuaeg karusloomafarmide tegevuse keelustamiseks.

Põhjendus

Karusloomafarmide väikestes traatpuurides ei saa rebased, mingid ja tšintšiljad rahuldada oma loomuomaseid vajadusi ning teaduslikud uuringud on näidanud, et loomad karusloomafarmides on pidevas stressiseisundis, esineb ebanormaalselt palju enesevigastamist ja kaaslaste ründamist

Karusnahk on:
  • Ebavajalik - kunagi oli karusnahk tõesti inimestele sooja saamiseks asendamatu materjal, ent enam see nii ei ole. Tänapäeval tehakse karusnahast pigem detaile (mütsitutid, jopekraed, võtmehoidjad) ning kaitseks pakase vastu on palju paremaid materjale.
  • Negatiivse keskkonnamõjuga - karusnaha tootmise negatiivne keskkonnamõju on võrreldes teiste materjalidega, millest riideid valmistatakse (vill, polüester, polüakrüül, puuvill jne), kordades suurem. Karusnahka töödeldakse paljude erinevate kemikaalidega, millest mitmed on nii keskkonnale kui ka inimese tervisele ohtlikud.
  • Avalik arvamus Eestis ei toeta - uuringufirma Kantar Emori uuringu järgi ei poolda karusloomafarme 69% Eesti elanikest.
  • Sulgemisel negatiivne mõju Eesti majandusele puudub - üle 90% Eestis kasvatatud karusloomadest kasvavad Soome ettevõttes AS Balti Karusnahk ning 100% nahkadest müüakse maha teistes riikides. Paarikümne töötajaga AS Balti Karusnahk on juba aastaid olnud suures majanduslikus kahjumis.

Keelustame julmad karusloomafarmid Eestis - anna enda digiallkiri juba täna!

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad
Karusloomafarmide keelustamise kampaaniajuht Merit Valge
2018 allkirja kogutud

Riigikokku saatmiseks hääled koos! Hääletamise tähtaeg: .

Allkirjastada saad ID-kaardi või mobiil-ID-ga. Ennast identifitseerimata ei saa algatusele häält anda.

1. Algatus kogus 1000 allkirja

2. Algatus kogus 100 allkirja

1. Triin Lutsoja

Suurepärane algatus - olen poolt!

Loomad ei vääri sellist kohtlemist ja karusloomafarmid ei suuda tagada loomadele elamisväärset elukeskkonda. Lisaks on karusnahk tänapäeval täiesti ebavajalik toode, sest meil on olemas palju alternatiivseid materjale, mille tootmine on hoopis jätkusuutlikum ja funktsionaalsus parem.

2. Kristina Mering

Karusloomafarmid ei ole osa hoolivast ühiskonnast

Toetan karusloomafarmide keelustamist, sest tutvudes loomade elutingimustega nendes tööstusfarmides, ehmub ilmselt enamik inimesi selle julmusest ning sellest, et selline asi 21. sajandil seaduslik ja tulutoov äri on. Mida rohkem valgust karusnaha tööstusliku tootmise telgitagustele heidetakse, seda enam kasvab ühiskonnas toetus tööstuslike karusloomafarmide tegevuse lõpetamisele - seda tendentsi on avaliku arvamuse uuringutest näha üle Euroopa. Loodan, et Eesti liitub riikidega, kes selle loomade halva kohtlemise lõpetanud on.

3. Jevgenia Vannari

Olen poolt

See on kohutav, mida inimesed teevad raha pärast.

4. Urvetaaler

👐

Kahe käega poolt!Ebainimlik kohtlemine///

5. Maret Elbing

KARJUV JULMUS!!!

OLEN LOOMULIKULT KARJUVA JULMUSE LÖPETAMISE POOLT JA LÖPETAMA PEAB SELLE HIRMSA KAUAKESTVA JULMUSE RUTTU, KOHE!!! MIDAGI ÖUDSAT , MIS INIMESELOOM ON ENDA ELUSHOIDMISEKS VÄLJA MÖELNUD. VOT SE SAMA INIMESEST SATIST TULEKS PANNA ENNAST SINNA PUURI JA HILJEM NAHK EEMALDADA!

6. Sass Henno

Piinan, sest meie esiisad piinasid ka?

Kindlalt tuleks keelata. See on ülimalt rõve julm ja elu-vaenulik, kui selleks et toota nahk-materjali, tuleb piinata loomi, kellele on samasugused valuaistingud, samasugune turvatunde vajadus, samasugne närvisüsteem, nagu inimesel. Meil inimestena on viimane aeg võtta vastutus selle eest, kui perse me selle planeedi oleme keeranud. See mis oli OK 100 aastat tagasi, ei saa enam olla OK tänases maailma kõige rikkamas piirkonnas. Naha asemel on palju loomasõbralikumaid alternatiive. Kasutage Goretexi, tsiklimehed ja saapafännid. Mäletate, kudas kunagi kõik kiunusid, kui hõõglampe (jep, kahe klemmi vahel hõõguma aetud traat valguse saamiseks) taheti ära keelata, aga kuidas täna ei tunne keegi neist puudust. Sama on nahaga. Tagurlikud idioodid toetavad vägivalda, sest nende isad kasutasid seda ka. See ei peaks nii olema.