Toiduainete maksuerisusedUus Eakus

Eesti Koostöö Kogu,
ALLKIRJASTA

985 häält puudu riigikokku saatmiseks. Hääletamise tähtaeg: .

Idee kohaselt tuleks maksustada kõike, mis teaduslikult tõendatult on  tervisele kahjulik  (liigsed/ebavajalikud suhkrud, E-ained, fabrikaattooted  jm). Ning samal ajal vabastada käibemaksust (või vähendada käibemaksu) teaduslikult  tõendatud tervisele kasulikud tooted alates astelpajumarjadest kuni  vabapidamisel kanamunadeni.

Ettepanek -

Muuta käibemaksuseadust selliselt, et teatud tervisele kasulikele toodetele kehtestataks madalam käibemaks. Lisaks magustatud joogi maksule seadustada ka teised tervisele kahjulike toodete maksud.

Põhjendus -

Nagu kirjutab Praxise analüütik Laura Aaben (http://www.praxis.ee/kajastused/laura-aaben-suhkrumaks-koos-koogiviljasoodustusega-oleks-parim/), näitavad suhkrumaksu analüüsi statistilised prognoosimudelid, et kaheastmeline suhkrumaks aitaks esimese kahe aastaga ära hoida rohkem kui 2200 lapse ülekaalu. Ka peaks vähenema haigestumine diabeeti ja südamehaigustesse. Võttes arvesse, et selliseid märkimisväärseid tulemusi on võimalik saavutada vaid magusjookide paarikümnesendise hinnatõusuga, tundub see poliitika igati mõistlik. Eriti kõrvutades nende haiguste ravikulusid rahapuuduse käes vaevlevale haigekassale ja inimeste halva tervise tagajärjel vähenenud töövõimega kaasnevaid kulusid Eesti majandusele.
Maailma Terviseorganisatsioon soovitab lisaks magustatud jookide lisamaksule juur- ja köögiviljade maksusoodustusi. Nende kahe maksupoliitika positiivsete tervisemõjude kohta on piisavalt teaduslikku kinnitust. Oluline on siinkohal märkida, et positiivsed tervisemõjud on suuremad, kui kehtestatakse mõlemad meetmed. Pealegi on nn suhkrumaksuga kogutavaid lisaressursse võimalik kasutada juur- ja köögiviljade maksusoodustuste rahastamiseks. Eestis on mõlemad variandid olnud kaalumisel.

985 häält puudu riigikokku saatmiseks. Hääletamise tähtaeg: .

Allkirjastada saad ID-kaardi või mobiil-ID-ga. Ennast identifitseerimata ei saa algatusele häält anda.

1. Eesti Koostöö Kogu

Ettepaneku esitaja on Oliver Kadak