Iseseisvuse taastamise päev (20. august) seadusesse

Joosep-Georg Järvemaa,
ALLKIRJASTA

975 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

Parandada Pühade ja tähtpäevade seaduse (PTS) §2 (Riigipühad) punkt 8 järgnevalt:

«20. august – iseseisvuse taastamise päev;»

Viiteid:

* Urmas Sutrop, keeleteadlane: «Eesti iseseisvuse taastamine ja Eesti iseseisvuse taastamise päev on pidulikumad, kui argisemad ja lohisevamad taasiseseisvumine ja taasiseseisvumispäev.» (22.08.2018) https://www.ohtuleht.ee/893138/kusimus-taasiseseisvumine-voi-iseseisvuse-taastamine

* Margus Müür, kirjanik: «Korrektne on Iseseisvuse taastamise päev. [Lennart] Meri püüdis sellele palju tähelepanu juhtida, kuni lõpuks lausa keeldus "Taasiseseisvumise päeva" tähistamast.» (19.08.2021) https://twitter.com/myyrmargus/status/1428313937255276546

* Tiit, online-kommentaator: «Emakeeles ikka – iseseisvuse taastamise päev.» (20.08.2018) https://www.ohtuleht.ee/892864/galerii-vaata-kuidas-tahistatakse-taasiseseisvuspaeva-tartus

* Urmas Klaas, ajaloolane ja poliitik: «Vahe on põhimõtteline. Me tegime iseseisvuse taastamiseks palju tööd, olime oma tegevustes aktiivsed – taastasime iseseisvuse, mitte ei istunud õunapuu all seni, kuni õun maha kukkus – ups! ja taasiseseisvusime.» (15.08.2018) http://www.eestikirik.ee/20-augusti-eel-eesti-kiituseks/

* Kersti Kaljulaid, vabariigi president; «Tänane päev – Eesti iseseisvuse taastamise päev [...]» (20.08.2019) https://www.kaitseliit.ee/et/kaitseliidu-ulem-riho-uhtegi-sai-tana-brigaadikindrali-auastme

* Jüri Ant, ajalooprofessor: «Sõnadel "taasiseseisvumine" ja "iseseisvuse taastamine" on olemas teatav vahe. Seda on üpris raske seletada, aga üldjoontes näitaks sõna "taasiseseisvumine" nagu mingit uut kategooriat, kuid "iseseisvuse taastamine" seda, et taastati järjepidevust. See on väike, kuid siiski oluline erinevus.» (22.08.2001) https://epl.delfi.ee/artikkel/50807729/kuidas-nimetada-20-augusti

975 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

Allkirjastada saab vähemalt 16-aastane Eesti alaline elanik.
🚫Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta.🚫

1. Kahjuks ei leia viidet...

Mäletan, et üks tuline «iseseisvuse taastamise päeva» pooldaja oli ka 20. augusti klubi liige Ants Paju.

1. Vaga oige see pebki nii jaama alatiseks

2. Vaba EESTI

Vaga oige see peabki nii jaama alatiseks

1. Vaba EESTI

Vaga oige see peabki nii jaama alatiseks

Olen lugenud läbi algatuse "Iseseisvuse taastamise päev (20. august) seadusesse" ja avaldan toetust oma allkirjaga.