Autor Kairi Bregadze

Teadlikkuse tõstmine kilpnäärmehaigustest

Soovime Riigikogu poolset toetust, et tõsta kilpnäärmehaiguste teadlikkust nii meedikute, toitumisspetsialistide kui elanikkonna seas.
Sellega seoses on meil järgmine ettepanek:

* Kilpnäärme testid TPO, T3, T4, THS, TG lisada rutiinsesse tervisekontrolli  haiguse varaseks
   diagnoosimiseks ja kohese ravi alustamise võimaldamiseks;
* Rasedate analüüsidele lisada kilpnäärme uuring  (TPO, T3, T4, THS, TG );
* Kilpnäärme naturaalse hormooni lisamine ravimite valikusse;
* Perearstide ja kilpnäärmespetsialistide iga aastane koolitus kilpnäärmehaiguste teemal
   selle ala spetsialistise poolt;
* Arstid peaksid tegema koostööd toitumisspetsialistidega. Kilpnäärmehaiguse diagnoosi
   saanutele peaks toitumisspetsialisti vastuvõtule minek olema tasuta;
* Eraldada raha Haigekassale, muutmaks analüüside tegemise kättesaadavamaks;
* Kaubanduses gluteeniga ja gluteenita toodete selge märgistamine.

Soovime eelnevalt loetletud muudatusi, kuna inimesed, kellel on diagnoositud mõni kilpnäärmehaigus (eelkõige just Hashimoto türeoidiit), on toonud välja ühe ja sama põhilise murekoha. Neile on diagnoos pandud alles pärast mitme aastast arstide juures käimist. Suur osa neist inimestest on esmalt saadetud hoopis psühhiaatri/psühholoogi vastuvõtule ning saanud raviks antidepressandid. Tegelikkuses oleks nad tulnud saata endokrinoloogi vastuvõtule, kes oleks pidanud tuvastama kilpnäärmehaiguse ning määrama selle kohase ravi. Samuti on paljud Hahimoto türeoidiiti põdevad inimesed saanud vastuseks, et haigus ei ole ravitav ning seetõttu ravi määramata jäänud. Ometigi on nende tervislik seisund märkimisväärselt paranenud mõne teise arsti juures kes soovitab ōiget toitumist ning ravi.
Kui kilpnäärmeuuringud saaksid rutiinseks, selguks probleem kilpnäärmega varakult ja inimesed saaksid õigeaegselt õige diagnoosi. Kui arstide teadlikkus haigusest on viidud ajakohaseks, siis oskaksid nad määrata ka vajalikku ravi.
Kui perearstid saaksid kilpnäärmehaiguste tõsidusest teadlikuks, oskaksid nad sellele piisavalt tähelepanu pöörata ning suunata inimesed diagnoosi ja ravi määramiseks erialaspetsialistide poole.
Kuna kilpnäärmehaiguste kontrolli all hoidmisel on väga oluline osa toitumisel, on vajalik arstide koostöö toitumisspetsialistidega. Spetsialistide visiiditasud on niivõrd kõrged, et kilpnäärmehaigusest alanenud töövõime ja sellest tingituna langenud sissetulek ei võimalda inimestel nende teenust endale lubada. Seetõttu peaks kilpnäärmehaiguse diagnoosi saanutele toitumisspetsialisti vastuvõtule minek olema tasuta.
Lihtsustamaks haigete toiduvalikuid poes, oleks väga oluliseks abiks, kui kaubanduses saaks selgelt märgistatud gluteenivabad tooted (gluteeniga tooted on Hashimoto türeoidiidi põdejatele vastunäidustatud).
Lõpetuseks – kui inimesed saaksid varakult õige diagnoosi ja ravi ning toetuse toitumisspetsialistilt, paraneks nende tervislik seisund oluliselt. Lisaks paraneks sellega ka nende inimeste töövõime. Kuna Eestis on suur tööjõupuudus, siis on iga tööjõuline inimene väärtus, mille säilitamise nimel tuleks koos tegutseda.

Allkirjastada saad ID-kaardi või mobiil-ID-ga. Ennast identifitseerimata ei saa algatusele häält anda.

ID-card

Mobile ID

Kas tahad selle algatuse edasise käekäiguga kursis olla?

1. Aili Piidre

Väga oluline algatus!!!

Minul aastad probleeme olnud ärevuse ja depressiooniga ning muid haigusi, kuid peale karmi elu vägivaldse inimesega ja lapse kaotust, olen võimetu ka kõige lihtsamate tegevuste tegemiseks, lihtsalt jõuetu. Vaevu sundisin end arstile minema, et teada, mida näitab vereanalüüs, kuna väikesest peale kehvveresus. Küsisin põhjalikku testi ja vastus üllatas mind tohutult, kuid samas selgitas, miks ma end aina hullemini tunnen ning seda suutmatust millegagi hakkama saada, tuli välja kilpnäärme talitusehäire, näitajad väga tugevasti paigast ära. Nüüd ootan augustis endokrinoloogi vastuvõtu aega ja uuringuid, selgitamaks, milles on probleem ja kuidas natukenegi terveneda.