Riigiettevõttest väljavõetavad dividendid arvata maksukoormuse hulka

Marko Nuuma,

Algatus on arutelufaasis. Esita oma kommentaar.

15 päeva jäänud

Arutelu tähtaeg:

Riigifirmadest dividenditulu väljavõtmine on varjatud maksustamine.

Ettepanek

Riigiettevõttest riigieelarvesse eraldatud dividenditulu tuleks arvata üldise maksukoormuse hulka.

Põhjendus

Riigifirmadest dividendide väljavõtmine (kasumiosa suunamine riigieelarvesse) on varjatud maksustamine, kuna riigifirmad reeglina ei konkureeri vaba konkurentsi tingimustes ja nende hinnapoliitika kujundab riik, mitte vabaturg.  Riigifirmad on tihti monopoolses seisundis, seega ei saa tarbija teenusepakkujat valida, vaid on sunnitud ostma kaupa või teenust just selle ühe pakkuja käest just selle hinnaga, milleg ta pakub.

Me kõik maksame nt Eesti Energiale (tütarfirma Elektrilevi) võrguteenuse eest 2x kallimat hinda, kui elekter ise maksab.  Ja me ostame elektrit peamiselt börsihinnaga Skandinaaviast, mitte odava hinnaga Venemaalt vm. Elekter on vist ainus kaup maailmas, mille kohaletoomine maksab 2x rohkem, kui kaup ise.

Kui riigifirmade dividenditulu arvata maksukoormuse hulka, siis kaob poliitikutel motivatsioon riigifirmadest dividende välja võtta (suunata riigieelarvesse), kuna reeglina ei taheta üldist maksukoormsut tõsta. Kui dividende välja ei võeta, siis kaob ka riigil huvi riigifirmasid edasi pidada rahalehmadena, et sealt saaks lisaraha eelarvesse poliitikute valimislubaduste elluviimiseks. Ehk tekib siis riigil (poliitikutel) ka suurem huvi riigifirmade tegevus ka sisuliselt üle vaadata ja võimalusel monopolid kaotada ja nende ebamõistlikud tegevused lõpetada.