Toidukaupadele tervislikkuse märgid

Marko Nuuma,

Toidukaupadele tervislikkuse märgid

Inimeste valikute lihtsustamiseks, aja kokkuhoiuks ja tervise edendamiseks tuleks toidukabad märgistada valgusfoori toonides tervislikkuse märgistega.

Ettepanek -

Lisada toidukaupadele lihtsalt arusaadavad ja märgatavad 3 eri vävi (valgusfoori toonides) tervislikkuse märgised:

PUNANE - parem oleks seda toiduainet vältida või tarbida harva ja väikeses koguses,  kuna sisaldab (liiga suures koguses tervisele ohtlikke aineid (nt maitsetugevdajaid, säilitusaineid, transrasvu vms), mille tarbimine sellises koguses* on kindlasti kahjulik.

KOLLANE - selle toiduane tarbimisega tuleks olla mõõdukas või ettevaatlik, kuna sisaldab liiga suures koguses  aineid (nt soool, suhkur), mille tarbimist tuleks tervislikkuse seisukohalt piirata.

ROHELINE - tervislik toit. Ohutu ka pideval pikaajalisel (rohkel) tarbimisel.

Igasuguseid ebatervislikke (lisa)aineid on tänapäeval juba väga paljudes toiduainetes, mistõttu tuleb toiduainete tervislikkuse hindamisel arvestada ka nende lisaainete kogumõju.

Põhjendus -

Tänapäeva inimeste elu on kiire. Neil pole aega ega oskusi toidukauplustes toiduainete infosilte uurida, et teha tervislikke valikuid. Lihtsa märgisüsteemiga see probleem kaoks. Eelkõige kaitseks see süsteem lapsi, kuna nemad ei loe toiduainete koostist üldse ja valivad praegu vaid pakendi ja maitse järgi.  Kahjuks ei oska ka paljud täiskasvanud toiduainete koostist lugedes hinnata selle tervislikkust. Toiduainete tervislikkuse hindamise peaks andma selle ala spetsialistide hoolde, kes selle raske töö inimeste eest ära teeksid.

Kas tahad selle algatuse edasise käekäiguga kursis olla?