Võõrriikide kodanike hääleõiguse tühistamine kohalikel valimistel

Inga Säde,
Peatatud: 34 allkirja

966 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

Peatatud: 34 allkirja

Allkirjade kogumine on lõppenud. Paraku algatus ei kogunud autorite määratud tähtajaks Riigikokku saatmiseks vajalikku 1000 allkirja. Kuna allkirjade kogumise algusest on möödas rohkem kui poolteist aastat, pole võimalik enam algatust uuesti allkirjastamisele saata. Seni kogutud allkirjad on ka anonüümitud.

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadusega sätestati 90ndatel, et lisaks Eesti kodanikele on hääleõiguslik Eestis seaduslikult viibiv välismaalane, kes on valimiste päeval vähemalt 18-aastane, on valimiste aasta 1. jaanuariks vähemalt viis aastat püsivalt elanud vastava kohaliku omavalitsusüksuse territooriumil ning on kantud Eesti hääleõiguslike välismaalaste riiklikku registrisse selles vallas või linnas, seega ka Venemaa kodanikud ja kodakondsuseta isikud. Sellise lahenduse põhjuseks oli ühelt poolt Euroopa Julgeoleku- ja Koostöökonverentsi ehk CSCE soovitus, teisalt Eesti kodanike ja neid esindava Riigikogu hea tahe. Hääleõiguse andmine oli vastutulek neile Eesti elanikele, kes ei olnud sünnijärgsed Eesti Vabariigi kodanikud ega olnud jõudnud ka naturalisatsiooni korras omandada Eesti kodakondsust.

Nüüd on sellest ligi 30 aastat möödas ja kõigil soovijail on olnud piisavalt aega naturaliseeruda. On aeg lõpetada see aastakümneteks veninud ajutine vastutulek, sest rahvusvaheline olukord on sedavõrd ohtlikuks muutunud, et lubada Venemaa kui agressorriigi kodanikke Eesti kohalikel valimistel osaleda ei oleks mitte ainult absurdne, vaid täielik enesetapp. Läti riik on seda mõistnud algusest peale ja seal pole peale Läti kodanike saanud keegi muu valmistel osaleda. On täiesti arusaamatu, miks meil on tänaseni seadusega tagatud Putini Venemaa tungimine Eesti siseellu.

Seepärast tuleks muuta kohalike valimiste korda nii, et võõrriikide kodanikel poleks Eestis hääleõigust.

Seadusemuudatus peaks andma kohalikel valimistel hääleõiguse kõigile vähemalt 16-aastastele Eesti Vabariigi ja Euroopa Liidu kodanikele.

Tahaks loota, et erakondadel, kellel Venemaa kodanike hääled on kaasa aidanud parema tulemuse saavutamisele, jätkub niipalju riigimehelikkust, et seada riiklikud huvid isiklikest hüvedest ettepoole.

1. Vihakõne

See algatus on puhas skisofreeniline vaenuõhutamine. Ja pealegi, tead sa mõnda erakonda, kes seaks eestimaalaste huvid isiklikest hüvedest ettepoole? Kui silmad lahti teed, siis näed, et selliseid erakondi ei ole.

1. valesti koostatud mõtte

Kui teha nii nagu autor pakkub, sis see on 100% diskrimineerimine

1. Võõrriikide kodanikele on antud õigus saada Eesti kodanikuks. Kui nad ei soovi seda võimalust kasutada, siis ei ole põhjust usaldada nende kätte kohaliku elu juhtimist. Nimelt, kui me eeldame, et iga riigi kodanik on lojaalne oma riigile, siis ei tohiks me teiste riikide kodanikke lubada otsustada Eesti kodanike käekäigu ja kohaliku arengu üle. Pealegi, kus te siin diskrimineerimist näete? Siinsed Venemaa kodanikud osalevad aktiivselt Venemaa valimistel. Keegi pole neilt seda õigust ära võtnud.

2. vastus

Kahjuks nende soov või lojaalsus ei anna mitte midagi, kuna Eesti politsei ametid otsustavad, kas anna kodakondsus või ei, ja tavaliselt vastus on EI, ja muidugi põhkuseta, sest KAPO ei ütle seda. On arusaadav miks riigikogusse hääletamine peab olla ainult kodanikule õigus, aga miks sis hääletava neid, kes elavad Eestist väljas, 10 või rohkem aastat kuskil eemal, näiteks Australias. Diskrimineerimine- sest kui elanik on nõus Eestis elama, sis tema arvamus peab olla arvestatud, sest ta maksab samasugused maksed nägu iga local elanik. Ja ei ole tähtis kas Venemaalt või Nigeeriast. Siin võib liisada, et mittekodanikud saavad kohalikult hääletama ainult peale 3 aasta Eesti elamis, aga üldse keelata - see on 100% diskrimineerimine.

1. Kommenteerides tuleks ikka faktipõhiseks jääda, mitte emotsionaalset vahtu ajada. Eesti kodakondsuse võib saada igaüks, kes on viibinud alalise elamisloa alusel Eestis vähemalt viis aastat enne Eesti kodakondsuse saamise sooviavalduse esitamise päeva ja üks aasta pärast sooviavalduse registreerimisele järgnevat päeva; kes oskab eesti keelt vastavalt kodakondsuse seaduse §-s 8 sätestatud nõuetele; tunneb Eesti Vabariigi põhiseadust ja kodakondsuse seadust; ei ohusta Eesti riiki ning tal pole kehtivaid kriminaalkaristusi. Mingeid minimaalseid pingutusi tuleb siiski kodakondsuse saamiseks teha. Ja kodakondsuse andmise otsuse teeb valitsus, mitte KAPO. Mis aga puudutab seda, et võõrriigi kodanikud on siin NÕUS elama, siis keegi pole neid siia sunniviisiliselt toonud. Suures osas on nad majanduspõgenikud kolmandatest riikidest. Ja see, et sünnijärgsed Eesti kodanikud elavad välismaal, siis enamik neist on sinna jõudnud põgenikena pärast seda, kui Venemaa okupeeris Eesti. Ja miks ei võiks Eesti kodanikud välismaal elades Eesti valimistel osaleda? Siin elavad Venemaa kodanikud ju osalevad Venemaa valimistel. Ning igas riigis kaasnevad töötasuga ka maksud, see aga ei tähenda, et maksude maksmine annab automaatselt õiguse ka valimistel osaleda.

3. noh võib nii olla

Fakt 1 - Venema mitte kunagi ei okupeeris Eesti. 1945-1990 Eesti oli Soviet ühestuses, Venema algus enda ajalugu peale 1990. Fakt 2 - Enne ku valitsus otsustab, nad kogunevad kogu info inimise kõikigist Eesti ministeeriumist ( siin võib olla välis luure; KAPO; politsei; välissatkonnad ja jms.) Fakt 3 - jutt oli kohalikus valitsus ega riigivalitsus.

1. Viljatu vaidlus

Ma ei kavatse seda viljatut vaidlust jätkata inimesega, kelle teadmised on null. Tehke kõigepealt endale ajalugu selgeks, aga ärge mängige siin Kremli häälekandjat.

1. mull on üks kõik, sest ma üldse ei hääleta, kui kohalik või riigivalitsuses, mull lihtsalt ei meeldi kui keegi diskrimineerib teised vastavalt nende passi või kodakondsus.

2. kuid eestit juhitakse ju junkistanist!

Nu pigem peaks ka ju eesti osas otsustama EESTI rahvas, mite Brüssel?! Aga vot näed, mis karoonatamise ajal toimus, euro peale ja euroopa nõukogude liitu läks riigikogu samuti vastu rahva tahtmist. Mis sellest venemaast sa kardad, kui käsulauad tulevad brüsselist, ning juhitakse jänkistan-junkistanist tegelikult ja on juba ammu nad põhiseadusest üle sõitnud. ning pangad kuigi on rootsi päritolu tegelikkuses nende omanikud pole (mitte eriti) rootslasedki ning neile ei kehti eesti seadused. Ja veel, hiljutised valimised ja eelmised riigikogu valimised oma e-valimistega oli ise juba absurdne.

1. tsitaat

Tsitaat: ""On täiesti arusaamatu, miks meil on tänaseni seadusega tagatud Putini Venemaa tungimine Eesti siseellu. "" Vastupidi, kõik mõjud tulevad meil ameerikast ja sellest euronõukogude liidust oma perverssustega! Venemaad kasutatakse vaid hirmutamisel, kuid samal ajal reformierakond võtab vastu BRÜSSELIST kuulekalt seadusi kehtestamaks eraisikute järel nuhkimine ja terror, mis on pigem Stalin aegsed, (ning venelased imestavad et kas eestlased on hulluks läinud). Ka see et meil on lgbtqprs, pede-edendus, feminism, viha-liha-k6ne seadused, perekondade lammutamised, vanem1 ja vanem2,... need mõjud EI ole venemaalt pärit. Venemaa osas aga on asi lihtne: Putin ütles et kuni tema on president, siis on homoabielud välistatud, ning ema on ema ja isa on isa. Kuid meil läks koalitsioon selle peale laiali et kui arutati et kas ikka panna referendumile abielu mõiste, jagatakse pederahasid selle asemel hoopis ja sedagi keset kriise. Tsitaat: """Seepärast tuleks muuta kohalike valimiste korda nii, et *võõrriikide kodanikel* poleks Eestis hääleõigust. Seadusemuudatus peaks andma kohalikel valimistel hääleõiguse kõigile vähemalt 16-aastastele Eesti Vabariigi ja *Euroopa Liidu* kodanikele. "" Kuid ka läti riigi kodanikud ju on samuti võõrriigi kodanikud.

Olen lugenud läbi algatuse "Võõrriikide kodanike hääleõiguse tühistamine kohalikel valimistel" ja avaldan toetust oma allkirjaga.