Toidukaupadele tervislikkuse märgid

  • Marko Nuuma
,
  1. Ühisloomes
  2. Allkirjastamisel
  3. Riigikogus
  4. Järelkaja
Peatatud: 0 allkirja

1000 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta.

Peatatud: 0 allkirja

Allkirjade kogumine on lõppenud. Paraku algatus ei kogunud autorite määratud tähtajaks Riigikokku saatmiseks vajalikku 1000 allkirja. Kuna allkirjade kogumise algusest on möödas rohkem kui poolteist aastat, pole võimalik enam algatust uuesti allkirjastamisele saata. Seni kogutud allkirjad on ka anonüümitud.

Inimeste toiduvalikute lihtsustamiseks, aja kokkuhoiuks ja tervise edendamiseks tuleks toidukabad märgistada valgusfoori toonides tervislikkuse märgistega.
 

Ettepanek - 

Lisada toidukaupadele lihtsalt arusaadavad ja märgatavad 3 eri vävi - valgusfoori toonides - nn tervislikkuse märgised:
 
            PUNANE - parem oleks seda toiduainet vältida või tarbida harva ja väikeses koguses,  kuna sisaldab (liiga suures koguses*) tervisele ohtlikke LISAAINEID (nt maitsetugevdajaid, säilitusaineid, transrasvu vms).
 
            KOLLANE - selle toiduane tarbimisega tuleks olla mõõdukas või ettevaatlik, kuna sisaldab liiga suures koguses aineid (nt sool, suhkur), mille tarbimist tuleks tervislikkuse seisukohalt piirata.
             
            ROHELINE - tervislik toit. Ohutu ka pideval pikaajalisel (rohkel) tarbimisel.
            
Igasuguseid ebatervislikke (lisa)aineid on tänapäeval juba väga paljudes toiduainetes, mistõttu tuleb toiduainete tervislikkuse hindamisel arvestada nende lisaainete kogumõjuga. 
 

Põhjendus - 

Tänapäeva inimeste elu on kiire. Neil pole aega ega oskusi toidukauplustes toiduainete infosilte uurida, et teha tervislikke valikuid. Lihtsa märgisüsteemiga see probleem kaoks. Eelkõige kaitseks see süsteem lapsi, kuna nemad ei loe toiduainete koostist üldse ja valivad praegu vaid pakendi ja maitse järgi.  Kahjuks ei oska ka paljud täiskasvanud toiduainete koostist lugedes hinnata selle tervislikkust. Toiduainete tervislikkuse hindamise peaks andma selle ala spetsialistide hoolde, kes selle raske töö inimeste eest ära teeksid.

Kommentaarid

    Olen lugenud läbi algatuse "Toidukaupadele tervislikkuse märgid" ja avaldan toetust oma allkirjaga.
    NimiIsikukoodAllkiri