Peatage riigisekretäri ametikoha politiseerimine!

• Andres Laiapea
,
ALLKIRJASTA

998 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

Meie, allakirjutanud, pöördume Riigikogu poole ettepanekuga lükata tagasi plaan politiseerida riigisekretäri ametikoht. Riigisekretär peab jääma poliitiliselt neutraalseks ametnikuks, kes omab juriidilist kõrgharidust.

Kavandatud muudatus Vabariigi Valitsuse seaduses, millega tahetakse loobuda riigisekretärile kehtestatud juriidilise kõrghariduse nõudest, on meedias avaldatu kohaselt mõeldud selleks, et peaminister saaks nimetada riigisekretäriks ühe oma poliitilise liitlase. Meie hinnangul ei ole selle ametikoha politiseerimine kooskõlas Eesti Vabariigi põhiseaduse mõtte ja hea avaliku halduse tavadega.

Riigisekretärile kehtestatud juriidilise kõrghariduse nõue on põhjendatud, sest riigisekretär peab kinnitama oma allkirjaga valitsuse määruste õiguslikku usaldusväärsust.

Riigisekretäri üheks ülesandeks on juhtida ka tippjuhtide valikukomisjoni, mis viib läbi konkursse ministeeriumide kantslerite ja asekantslerite, riigikantselei direktori, ametite ja inspektsioonide peadirektorite ning muude valitsusasutuste tippjuhtide ametikohtadele. Ametnikkonna politiseerimise vältimiseks on vajalik, et seda komisjoni juhiks poliitiliselt neutraalne spetsialist, mitte tihedalt ühe poliitilise jõuga seotud isik.

Eeltoodust tulenevalt teeme ettepaneku lükata tagasi muudatus, millega tahetakse kaotada riigisekretärile kehtiv juriidilise kõrghariduse nõue.

998 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

Allkirjastada saab vähemalt 16-aastane Eesti alaline elanik.
🚫Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta.🚫

Olen lugenud läbi algatuse "Peatage riigisekretäri ametikoha politiseerimine!" ja avaldan toetust oma allkirjaga.