Põltsamaa vallale

Põltsamaa kesklinnas asuvate ajalooliste hoonete säilitamine uue kaubanduskeskuse arhitektuurses lahenduses

Põltsamaa Ajalooselts, Raivo Suni, Ville Tamm,
  1. Ühisloomes
  2. Allkirjastamisel
  3. Menetluses
  4. Järelkaja
289 allkirja kogutud
ALLKIRJASTA

Põltsamaa vallale saatmiseks allkirjad koos! Allkirjastamise tähtaeg: .

🚫 Arvesse läheb vaid üks allkiri inimese kohta 🚫

Põltsamaa Vallavalitsus on väljastanud Jõgeva Majandusühistule projekteerimistingimused uue kaubanduskeskuse rajamiseks Põltsamaa kesklinna. Kaubanduskeskuse ehitamiseks kavatsetakse lammutada Kesk tn 5 ja Kesk tn 5a asuvad kivist hooned (lillepoe ja taaskasutuspoe hoone).

1850. aastatel rajatud hooned on ühed vähestest, mis elasid üle II maailmasõja. Toona hävis 75% Põltsamaa hoonestikust. Kunagi Uue-Põltsamaa mõisa maale aitadena püstitatud majad on Põltsamaa südalinna vanimad ja peegeldavad 19. sajandi ehitusarhitektuuri. Hooned asuvad Põltsamaa valla üldplaneeringu järgi miljööväärtuslikul alal, nende läheduses asuvad 20. sajandi vahetuse ja I poole arhitektuuri iseloomustavad apteegi- ja kauplusehoone, 1960ndatel rajatud kultuurikeskus, 1980ndatel püstitatud kinohoone (ehitismälestis reg-nr 27437). Üheskoos moodustavad need põneva ja mitmekesise keskkonna, kuhu on talletunud Põltsamaa ajaloolise linna kujunemislugu.

Oleme Kesk tn 5 ja Kesk tn 5a hoonete lammutamise vastu ning soovime, et uue kaubanduskeskuse arendamisel leitakse arhitektuurne ja ajaloolist keskkonda väärtustav lahendus, mis võimaldab säilitada hoonekompleksi õhustiku ka tänastele ja tulevastele põlvedele.

289 allkirja kogutud

Põltsamaa vallale saatmiseks allkirjad koos! Allkirjastamise tähtaeg: .

Anna sellele algatusele oma allkiri!

Arvesse läheb ainult üks vähemalt 16-aastase Põltsamaa valla alalise elaniku poolt antud allkiri.

Menetlusinfo

Kommentaarid

  1. Pakun sellise teksti. Sama teksti tahaks panna paberankeetidele, mis lähevad lillepoodi.

    Põltsamaa Vallavalitsus on väljastanud Jõgeva Majandusühistule projekteerimistingimused uue COOPi ehitamiseks Põltsamaa kesklinna. Kaubanduskeskuse ehitamiseks kavatsetakse lammutada Kesk tn 5 ja Kesk tn 5a asuvad hooned (lillepoe ja taaskasutuspoe hoone). Tegemist on ajalooliste hoonetega, mis on märgitud juba 1850-ndate aastate kaartidel. Hooned on ühed vähesed, mis elasid üle II maailmasõja. Toona hävis 75% Põltsamaa hoonestikust. Need on Põltsamaa südalinna vanimad hooned, mis peegeldavad 18.-19. sajandi ehitusarhitektuuri ning Põltsamaa ajaloolise linna kujunemislugu. Oleme Kesk tn 5 ja Kesk tn 5a hoonete lammutamise vastu ning soovime, et uue kaubanduskeskuse arendamisel leitakse võimalus ajalooliste hoonete säilitamiseks.

    1. Toetan algatust

      Loodan, et leitakse sobiv arhitektuuriline lahendus ja suudetakse ajaloolised hooned päästa ning Kesk tänava ajaloolist nägu veidigi säästa.

      Olen lugenud läbi algatuse "Põltsamaa kesklinnas asuvate ajalooliste hoonete säilitamine uue kaubanduskeskuse arhitektuurses lahenduses" ja avaldan toetust oma allkirjaga.
      NimiIsikukoodAllkiri