Sissetulekult makstavad maksud peaks maksma töövõtja, mitte -andjaUus Eakus

Eesti Koostöö Kogu,
Peatatud: 7 allkirja

993 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

Peatatud: 7 allkirja

Allkirjade kogumine on lõppenud. Paraku algatus ei kogunud autorite määratud tähtajaks Riigikokku saatmiseks vajalikku 1000 allkirja. Kuna allkirjade kogumise algusest on möödas rohkem kui poolteist aastat, pole võimalik enam algatust uuesti allkirjastamisele saata. Seni kogutud allkirjad on ka anonüümitud.

Idee kohaselt ei maksaks  sissetulekult makse enam mitte tööandja, vaid - võtja. Kusjuures siin on kaks erinevat varianti: kas taotleda seda, et maksumaksja oleks juriidilise isiku asemel füüsiline isik või, et juriidiline isik ei oleks enam maksumaksja, vaid maksu kinnipidaja.

Ettepanek -

Muuta makstavad tööjõumaksud kodaniku enda makstavateks (ettevõtete kuludest kaotada tööjõumaksud). Selleks on vaja muuta sotsiaalmaksuseadust ja tulumaksuseadust

Põhjendus -

Planeeritav muudatus annab inimestele parema ülevaate maksude suurusest ja osakaalust ning arusaama kui suur osa teenitust läheb riigile.
Veel suurema efekti annab see koos teiste meetmetega, näiteks maksukoormuse seostamine tervisekäitumisega. Ei muudaks vanemaealiste sissetulekuid, kuid annaks parema ülevaate sellest, kui suure osa inimese eest tööjõumaksudest kulutatud raha moodustavad maksud.

Idee autor on Oliver Kadak.

Olen lugenud läbi algatuse "Sissetulekult makstavad maksud peaks maksma töövõtja, mitte -andja" ja avaldan toetust oma allkirjaga.