Harjuta digiallkirjastamist

Eesti on unikaalne koht. Siin on kümneid teenuseid, mida on võimalik tarbida kodust lahkumata või jätkata nende kasutamist näiteks välismaal reisil olles. See on üsna erakordne! Nendest teenustest osasaamiseks piisab tihtipeale sellest, et sul on olemas digiidentiteet. See võib sul olla ID-kaardi, Mobiil-ID või Smart-ID kujul. Nende abil saad sa ennast digiteenuste jaoks turvaliselt tuvastada, aga ka digitaalselt kokkulepete või nõusolekute jaoks allkirja anda.

PIN1 on igapäevane kaaslane kõikvõimalikesse keskkondadesse sissenemiseks.
PIN2, mis on sinu digiallkiri, tuleb juba harvemini ette. Seda sisestades sa annad oma nõusoleku, võtad kohustuse või väljendad poolt või vastu seisukohta. See on oluline ja seda tuleb teha läbimõeldult.

Nii nagu autokoolis alustatakse turvalist harjutamist kinnisel platsil, saad sa ka sellel leheküljel turvaliselt proovida digiallkirja andmist. Siin saad sa proovida digiallkirja andmist nii ID-kaardi, Mobiil-ID kui ka Smart-ID kaudu.

Allkirjasta

Järgnevalt saad sa valida omale sobiva lahenduse digiallkirjastamise proovimiseks, aga miks mitte proovida läbi ka kõik võimalused.

• ID-kaardiga allkirjastamise proovimiseks sisesta kaart kaardilugejasse. Veendu, et kaart on õigetpidi ning vajuta nuppu ID-kaart. Avanev aken küsib sinult digiallkirja ehk PIN2.
  • Mobiil-IDga allkirjastamiseks vajuta nuppu Mobiil-ID. Järgnevalt küsitakse sinult nii sinu mobiilinumbrit kui ka isikukoodi. Pärast nende sisestamist saad sa vajutada nuppu ALLKIRJASTA MOBIIL-ID-GA.
  • Smart-IDga allkirjastamiseks vajuta nuppu Smart-ID. Seda vajutades küsitakse sinult isikukoodi, mille sisestamisel saad sa vajutada nuppu ALLKIRJASTA SMART-ID-GA.

Vali omale meelepärane ning proovi!

Süsteem loob sulle faili, millele lisatakse sinu allkiri. Pärast allkirjastamist saad sa selle alla laadida ning veenduda, et sinu allkiri on sellele lisatud. Samuti saad sa alla laaditud failist näha, kas su digiallkiri kehtib.

107 korda on juba digiallkirjastamist harjutatud.
16111711811119120
Allkirjastanute jaotus vanuse lõikes

Milleks digiallkirjastamist kasutada saab?

• Seda on vaja näiteks elukoha registreerimiseks rahvastikuregistris (noortel võib seda kohe vaja minna, kui ülikooli õppima asudes elukoht muutub), sest paljud avalikud teenused (nt tasuta ühistransport) on elukohaga seotud.
  • Samuti saab digimina e-maksuametis tuludeklaratsioon esitada (näiteks selleks, et õppemaksult tulumaksu soodustust saada jne).
  • Patsiendiportaalis näeb digimina abil oma terviseandmeid (sh saatekirju, analüüside vastuseid ja
    haiguslugusid).
  • Digimina on vaja valimistel hääletamiseks. Samuti vajadusel kollektiivseks pöördumiseks
    riigikogu poole.
  • Milliseid e-teenuseid noored digiminad veel kasutada saavad, näeb Eesti riigi infoportaalist.

Sul tekkis mõtteid või ettepankuid?

Kirjuta meile aadressil info@rahvaalgatus.ee.